Ga naar de inhoud
Nederland

Koukleum? Deze verwarmde zitkussens zijn een hit bij cafés

Oprichters Teun van Leijsen (r) en Maarten Middelkoop. Beeld © Stoov

Waarom de lucht om ons heen verwarmen als het ook slimmer kan? Ondernemer Teun van Leijsen (35) van Stoov ontwikkelde samen met Maarten Middelkoop (50) een draadloos verwarmd elektrisch zitkussen.

Ze liggen al op vele terrassen, boten en zelfs in de kerk. Maar nu willen de ondernemers achter Stoov ook het buitenland veroveren. Hun draadloze zitkussens vinden inmiddels gretig aftrek bij met name horeca-ondernemers in Utrecht.

De duurzame warmtekussens gaan pas aan als je erop zit. De kussens van 40 bij 40 centimeter (5 centimeter dik) hebben drie warmtestanden: 36, 38 en 42 graden. Bij een volle batterij gaan ze 4 tot 8 uur mee. Na gebruik schakelt het kussen automatisch uit.

Thumbnail

Het kussen komt naar wens met een draadloos docking station. (foto: Stoov)

Als een autostoel

Binnen een minuut zijn ze opgewarmd, vergelijkbaar met een verwarmde autostoel. En juist zo kwam oprichter Teun van Leijsen op het idee. Hij verbaasde zich over het feit dat je alleen in de auto over stoelverwarming kunt beschikken, maar nog niet thuis. En terrasverwarmers zag hij vooral als energieverslinders die lang niet altijd effectief waren.

Toen zijn zwangere vrouw thuis zat en zij het alsmaar koud had, besloot hij om zelf iets provisorisch in elkaar te zetten. Dat bleek een succes en in 2012 besloot hij om er serieus mee verder gaan. Samen met Maarten Middelkoop, een ervaren productontwikkelaar die eerder bureaustoelen en bedden ontwierp, startte hij Stoov, dat intussen 9 medewerkers heeft.

Duurzaam alternatief

Stoov wil in eerste instantie het duurzame alternatief van terrasverwarming worden en daarna verder groeien, vertelt verkoop- en marketingdirecteur Edwin Bron. De eerste kussens gingen tijdens de pilotfase naar Restaurant Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht.

"Zij vonden het een leuk idee en wilde graag meedoen. Inmiddels liggen ze bij 52 horecalocaties en ruim 2000 particulieren door heel Nederland", vertelt Bron. Het bedrijf toont op de website trots alle horecazaken die ze gebruiken onder de noemer: 'hier zitten bofkonten'.

Thumbnail

Markt openbreken

De besparing van energie is fors. Milieu Centraal vergelijkt terrasverwarming bijvoorbeeld met een wasmachine. "Als je deze energieslurper 100 uur op de hoogste stand aanzet, gebruik je net zoveel stroom als 350 wasbeurten", aldus de voorlichtingsorganisatie, die als alternatief een vest of jas voorschotelt.

Het nieuwe alternatief is dus het elektrische kussen, dat maximaal 12 watt aan stroom verbruikt. En daarbij is Stoov niet de enige partij. Ook het Nijmeegse Sit & Heat van oprichter Jorg Rijkschroeff is ontstaan als alternatief voor terrasverwarmers die onnodig veel energie en geld kosten. Bron: "Allebei proberen we de markt open te breken in Nederland. Concurrentie is helemaal geen probleem, want het is een relatief nieuw product, zeker op het gebied van thuisgebruik."