Ga naar de inhoud
Loverboyzaak Valkenburg

Hof verandert niets aan straffen in Valkenburgse zedenzaak

Ook het gerechtshof in Den Bosch heeft in de Valkenburgse zedenzaak celstraffen van één dag opgelegd in combinatie met taakstraffen. Die straffen legde de rechtbank in Maastricht in juli vorig jaar ook al op.

22 mannen hadden twee jaar geleden seks met de 16-jarige prostituee Kimberley in een hotelkamer in de Limburgse stad. Allen kregen opnieuw straffen van één dag cel en een taakstraf. Zij wisten niet dat het meisje minderjarig was. Vier mannen werden vrijgesproken. Eén verdachte kreeg een zwaardere straf.

OM wilde 'substantiële straffen'

Een celstraf van één dag wordt doorgaans niet feitelijk uitgezeten. Het Openbaar Ministerie ging daarom tegen deze uitspraken in hoger beroep. Het vindt dat ‘substantiële’ celstraffen moeten worden opgelegd.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat het een principekwestie vindt. "In dit soort gevallen is een substantiële gevangenisstraf nodig om minderjarigen te beschermen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting om in cassatie te gaan. We willen dat ook de Hoge Raad zich hierover uitlaat."