Nederland

Nu 2,5 miljoen kippen dood door fipronil-schandaal

08 september 2017 16:11 Aangepast: 08 september 2017 16:25
De NVWA aan het werk (archieffoto). Beeld © ANP

Het fipronil-schandaal heeft tot nu toe 2,5 miljoen kippen het leven gekost. Tientallen pluimveehouders moesten hun stallen noodgedwongen laten ruimen.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt het tv-programma EenVandaag. Van de 747 stallen die werden geblokkeerd, zijn er nu 97 schoon verklaard en volledig vrijgegeven. Sinds het schandaal uitbrak, melden zich volgens de NVWA wekelijks ongeveer vijf bedrijven die hun dieren willen laten doden en afvoeren.

Veel pluimveehouders hoopten dat de kippen door een speciaal dieet de stof fipronil zouden afbreken, maar die hoop blijkt vergeefs: de gehaltes fipronil blijken soms nog hoger dan voorheen omdat de kippen de stof via de eieren afbreken.

Ademhalingsproblemen

Bijkomend probleem is het opruimen van resten fipronil in de stallen. Daarbij werd onder meer 3 procent waterstof gebruikt, maar dat is door de NVWA intussen verboden omdat kippen daardoor ademhalingsmoeilijkheden kunnen krijgen.

Het aantal pluimveehouders dat de stallen uitruimt, kan volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders nog verder oplopen. Dat is noodzakelijk, zegt voorzitter Hennie de Haan, omdat er geen andere oplossing lijkt te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore