Nederland

Allochtonen hoger opgeleid, maar werkgever kiest niet voor ze

15 december 2016 07:08 Aangepast: 29 juli 2017 12:00
Beeld © ANP

Allochtone Nederlanders spreken steeds beter Nederlands en zijn steeds hoger opgeleid. Maar dat leidt nauwelijks tot meer kansen op een baan.

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hoewel ze steeds beter zijn opgeleid, zijn niet-westerse migranten drie keer zo vaak werkloos als mensen met een Nederlandse achtergrond.

Opvallend, vindt het SCP. "Je zou verwachten wanneer niet-westerse migranten beter zijn toegerust voor de arbeidsmarkt, onder andere vanwege dat hogere opleidingsniveau, dat zich dat ook vertaalt in een betere arbeidsmarktpositie", zegt woordvoerder Willem Huijnk.

Arbeidsdiscriminatie

Niet alleen hun netwerk, maar ook arbeidsdiscriminatie speelt hierbij een rol. Huijnk: "In tijden dat het economisch slecht gaat, heeft de werkgever veel te kiezen. En kleine verschillen tussen kandidaten kunnen ertoe leiden dat men kiest voor het ideale profiel. De niet-westerse migrant trekt dan vaker aan het kortste eind.​"

Door onder meer de mindere kansen op de arbeidsmarkt, is volgens het SCP het onbehagen onder niet-westerse migranten de afgelopen 15 jaar toegenomen. Wel doen Turks- en Marokkaans-Nederlandse vrouwen het beter op de werkvloer en is er inmiddels een grotere middenklasse onder migranten.

Nederlander voelen

Uit het rapport blijkt verder dat ongeveer de helft van de jonge en tweede generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich (heel) sterk Nederlander voelt. Ongeveer driekwart van hen voelt zich (heel) sterk respectievelijk Turks of Marokkaans. Ze hebben autochtone Nederlanders in hun sociale netwerk, maar gaan in hun vrije tijd toch vooral om met mensen met een zelfde achtergrond.

Op het gebied van criminaliteit blijkt het verschil met autochtone Nederlanders in aantallen kleiner geworden. Toch geldt dat allochtonen ongeveer vier keer zo vaak (2,7 procent) verdacht zijn van een misdrijf als autochtone Nederlanders (0,7 procent). Het gaat dan vooral om jonge Antilliaans- en Marokkaans-Nederlandse mannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore