Verre vliegreizen zijn deze zomervakantie populair. De crisis lijkt voorbij en Nederlanders gaan vaker en verder op vakantie en geven meer geld uit. Maar slechts een procent van de toeristen is bereid de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door hun vlucht te compenseren.
Uit een rondgang langs de grootste touroperators: D-Reizen/VakantieXperts, TUI/ArkeFly, Thomas Cook en Corendon blijkt dat Nederlanders meer over hebben voor een vliegvakantie.
Populair zijn de Verenigde Staten ondanks de dure dollar, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika, Thailand en Indonesië. "Nederlanders kiezen voor gemak en willen het liefst een rechtstreekse vlucht en dat de bus je rechtstreeks naar je hotel brengt", zegt Petra Kok van TUI.
Ook veel vluchten binnen Europa
Binnen Europa zijn Spanje, Portugal en Griekenland veruit de populairste vliegvakanties. Vluchten naar Spanje zijn bij alle touroperators erg in trek. Bij D-Reizen/VakantieXperts zien ze een toename van 26 procent.
Danja Lekkerkerk, manager marketing en communicatie bij D-reizen/VakantieXperts: "De prijzen in Spanje liggen zo’n 15 procent hoger dan vorig jaar vanwege de hoge vraag uit heel Europa."
Bij CheapTickets groeit de belangstelling voor Europese tickets in de zomervakantie met 31 procent. Het aantal geboekte vliegtickets naar Barcelona stijgt met 57 procent terwijl Mallorca met 59 procent stijgt ten opzichte van vorig jaar.
Griekenland was vorig jaar - vanwege de vluchtelingencrisis - minder in trek, maar nu is het aantal boekingen weer terug op het oude niveau, zegt Hanita van der Meer van Thomas Cook.
Turkije uit gratie
Nederlanders kiezen voor veilige bestemmingen, en dat betekent dat Turkije uit de gratie is. De reeks terroristische aanslagen en de recente coup schrikt veel toeristen af. Bij D-Reizen zien ze een scherpe daling van bijna 40 procent.
De mensen die wél boeken doen dit last minute als het een poosje rustig is, én we merken ook dat mensen nu al voor de zomervakantie boeken, zegt Daisy Homoet-Mijnals van Corendon. "We verwachten dat Turkije wel weer aantrekt. Ze bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en de aanslagen vinden niet plaats in populaire badplaatsen."
Vaker en verder op vakantie
We geven volgens Thomas Cook ook meer geld uit aan vakantie. "We gaan vaker op vakantie. Niet meer alleen tijdens de zomervakantie. We zien ook een hoop vroegboekers die niet gebonden zijn aan schoolvakanties. Afgelopen week zagen we 11 procent meer boekingen dan vorig jaar. Mensen boeken nu ook al voor de mei- en herfstvakantie", zegt Van der Meer. Ook stedentrips en korte vakanties zijn meer in trek.
Verder is het reisbudget vaak hoger. Bij Corendon zien ze het gemiddelde reisbudget met 35 euro per persoon stijgen. De vakantiegangers geven ook meer geld uit onderweg. Er wordt extra bagage ingecheckt en mensen bestellen meer broodjes en drinken aan boord van het vliegtuig.
Bij D-Reizen zien ze de gemiddelde reissom met 100 tot 200 euro toenemen. Een stijging tussen de 5 en 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt omdat meer mensen kiezen voor een verre bestemming. Daarnaast is Spanje is bijvoorbeeld duurder dan Turkije.
Milieu niet van belang
Ondanks dat we meer geld uitgeven aan vakantie, zijn er maar weinig reizigers die hun vervuilende vliegvakantie compenseren. Je kunt sinds 2006 de vervuilende CO2-uitstoot compenseren door een bedrag over te maken aan initiatieven als GreenSeats of Trees for All.
Voor een retourvlucht Schiphol – New York betaal je bij GreenSeats 13,92 euro. Dan compenseer je alleen de directe CO2-uitstoot. Wil je helemaal klimaatneutraal vliegen, dan ben je voor deze vlucht zo’n 26 euro kwijt inclusief BTW.
Compenseren niet populair
Je CO2 compenseren is niet populair bij reizigers. Bij GreenSeats schommelt het aantal reizigers dat zijn vlucht compenseert op zo’n 130.000 mensen per jaar en een groot deel daarvan zijn zakelijke reizigers.
In totaal is er in 2016 175.000 ton CO2 gecompenseerd. Ongeveer evenveel als als de jaarlijkse uitstoot van het Groningse Haren met ruim 19.000 inwoners.
Wantrouwen
De KLM lanceerde in 2007 een eigen CO2zero programma. In tien jaar deden zo’n 120.000 KLM-passagiers hieraan mee en werd er in totaal 235.000 ton CO2-uitstoot gecompenseerd. Op diverse CO2 calculators kun jezelf uitrekenen hoe vervuilend jouw reis is.
Volgens een schatting van Milieu Centraal zouden per jaar zo’n 250.000 Nederlandse reizigers hun CO2-uitstoot compenseren op zo’n 7 miljoen vakantievluchten naar het buitenland.
Volgens Mariken Stolk, woordvoerster van Milieu Centraal, moet het proces dan wel worden verbeterd. Reizigers zijn eerder geneigd te compenseren als je dat direct bij de boeking kunt aanvinken. Zelf achteraf een website bezoeken om te compenseren is te veel gedoe.
Paul Peeters, hoogleraar duurzaam toerisme en transport is somberder. “Per saldo doet maar 1 procent van de reizigers mee. Mensen zijn argwanend. Klopt het wel met die certificaten en komt mijn geld wel op de goede plek terecht? En wordt er daadwerkelijk CO2 gecompenseerd? Daar is wantrouwen over en daarom doen mensen het niet.”