Het lukt Nederland al jaren niet om aan de Europese richtlijn voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. De rechter zegt nu dat de staat haast moet maken met maatregelen waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Maar waarom is dat zo belangrijk?
Over een drukke straat naar je werk fietsen of dicht bij een snelweg wonen? Beter van niet. Want de luchtkwaliteit in Nederland laat nogal te wensen over. Op drukke plekken in de Randstad en bij grote veehouderijen zijn de concentraties stikstofdioxide en fijnstof te hoog. Dat is schadelijk voor onze gezondheid. Gemiddeld leven we in Nederland dertien maanden korter doordat we worden blootgesteld aan vieze lucht.
Kleine deeltjes in je longen
Longarts Jos Rooijackers benadrukte onlangs tegenover RTL Nieuws het belang van schone lucht. "Als je lucht met veel stikstofdioxide of fijnstof inademt, adem je kleine deeltjes in die vast komen te zitten in je longen. Daar veroorzaken ze een irritatiereactie, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je moet hoesten of dat je het benauwd krijgt."
Mensen met een longaandoening zullen daar eerder wat van merken dan mensen met gezonde longen, zegt Rooijackers. "Maar het staat wel vast dat die irritatiereactie er uiteindelijk toe leidt dat er aandoeningen als bronchitis of astma kunnen ontstaan."
Vieze plekken mijden
Daarom heeft het volgens Rooijackers zin om de plekken met veel luchtvervuiling te mijden. "Als je naar je werk fietst, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet over een drukke straat te fietsen. En als je gaat sporten doe je dat liever ook niet in de buurt van grote verkeersaders, maar desnoods in de sportschool. Tijdens het sporten adem je sneller en is het effect van die luchtvervuiling op je gezondheid groter dan wanneer je stilzit."
De tien straten met de slechtste luchtkwaliteit in Nederland:
- Javastraat, Den Haag
- 's Gravendijkwal, Rotterdam
- Benoordenhout/ Raamweg, Den Haag
- Dorpsweg/Gruttostraat, Rotterdam
- Schilderswijk Hoefkade, Den Haag
- Vijzelgracht, Amsterdam
- Geldersekade, Amsterdam
- Wibautstraat, Amsterdam
- Noordereiland/Brugweg, Rotterdam
- Hilledijk/Slaghekstraat, Rotterdam
Dit zijn gegevens uit een onderzoek van Milieudefensie uit 2013.
Benauwd
Iemand die veel rekening houdt met het effect van de vuile lucht op zijn gezondheid, is Janhuib Blans. Hij woont in een zijstraat van de Nassaukade in Amsterdam, de drukke binnenring van de stad, en heeft regelmatig last van zijn longen. "Ik krijg het benauwd en ga zwaarder ademen. Ik ga er niet dood aan, maar het is wel iets dat ik de hele dag merk."
Als Blans ergens heen moet, houdt hij daarom rekening met de luchtvervuiling. "Ik fiets om, ik neem de rustige straten, dat loont de moeite." Maar ook thuis ontkomt hij niet aan de vervuiling. "We hebben een ventilatiesysteem in ons gebouw, en op advies van iemand van de GGD had ik een wit lapje achter m'n luchtrooster geplakt."
Pikzwart doekje
Hij liet het precies dertig dagen zitten, vertelt Blans. "Toen ik het weghaalde, was het pikzwart. Daar schrok iedereen in het gebouw nogal van. De eigenaar heeft nu besloten om luchtfilters op het systeem te zetten, we hopen dat dat helpt."
Blans is in ieder geval niet van plan om naar een plek te verhuizen met schonere lucht. "Ik ben hier pas anderhalf jaar geleden komen wonen, dus ik wil het nog even aanzien. Ik hoop ook dat de stad meer gaat doen om de luchtvervuiling te verminderen, en bijvoorbeeld in zware ochtendspitsen verkeer gaat weigeren. Dat zou een hoop gehoest schelen."
Meer op rtlnieuws.nl: