Ga naar de inhoud
Nederland

'Als kippen bloed zien, worden ze gek'

Snavels van kippen mogen niet meer worden geknipt. Kippenhouders vrezen een bloedbad in de stal. "Als kippen bloed zien, worden ze gek", zegt Eric Hubers van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders tegen RTL Nieuws.

Volgens Hubers wordt het een lastige opgave om te voorkomen dat kippen elkaar met hun scherpe snavels te lijf gaan. "Er moeten minder agresieve kippen worden gefokt, maar dat kost tijd." Dierlijk eiwit in kippenvoer kan er ook voor zorgen dat kippen rustiger worden, maar dat is vanwege de gekke koeienziekte verboden. De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders had liever gezien dat de sector tot 2021 de tijd had gekregen om met alternatieven te komen. 

De Dierenbescherming is wél blij met de maatregel van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, waarvan 56 miljoen hennen, hanen en kalkoenen van profiteren. Volgens woordvoerder Niels Dorland werpt de pluimveesector steeds weer nieuwe bezwaren op, terwijl het verbod op snavelknippen al in 1996 werd aangekondigd.

"Je moet dieren niet gaan aanpassen aan de omgeving", zegt Dorland van de Dierenbescherming. "Fantastisch dat er nu eindelijk eens wordt gekeken naar de omgeving en dat die moet worden aangepast."

 

Bron: RTL Nieuws