Nederland

Staat verkoopt Propertize voor 900 miljoen

28 juni 2016 18:20 Aangepast: 31 juli 2017 02:00
Beeld © RTL Z

De Staat verkoopt Propertize, de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal, aan JP Morgan Chase en Lone Star.

Het consortium betaalt een bedrag dat kan oplopen tot 895 miljoen euro, meldt NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert. De namen van de Amerikaanse bank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star zongen al een tijdje rond.

Als het meezit hoopt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën uiteindelijk 32 miljoen overhouden aan de verkoop van Propertize, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Hij lichtte de Kamer in na het sluiten van de beurs. Propertize werd in oktober in de etalage gezet.

Bad bank

In de 'bad bank' werd begin 2013 bij de nationalisatie van bank en verzekeraar SNS zo'n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. Propertize kreeg van de staat tien jaar de tijd om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te bouwen.

De verkoop biedt Propertize en ten minste een deel van de medewerkers zicht op een toekomst die verder gaat dan wanneer de vastgoedportefeuille in handen van de Staat zou zijn afgebouwd. De staatsgarantie op de financiering van Propertize komt te vervallen. De kopers nemen verder alle rechten en verplichtingen over.

De deal moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore