Ga naar de inhoud
Gezin

Alleen met mama op vakantie: 'Bij de paspoortcontrole werden we eruit gepikt'

Kitty en haar dochter. Beeld © RTL Nieuws

De Koninklijke Marechaussee zal de komende vakantieperiode weer streng controleren of de papieren van kinderen die met maar één ouder reizen, in orde zijn. Kelly Litjes weet er alles van. "Ze vroegen aan mijn dochter: 'Waar is jouw papa?'"

De marechaussee wil met de strenge controles voorkomen dat een ouder zijn of haar kind ontvoert naar het buitenland. Wanneer een ouder zelfstandig (dus niet met de andere ouder) met kind reist buiten het Schengengebied, moet hij of zij aan kunnen tonen dat de kinderen mét toestemming van de andere ouder mee op reis gaan.

ZIE OOK: Alleen met je kind op reis? Hier moet je op letten

Als dit niet in orde is, kan de toegang tot het vliegveld worden geweigerd. Dat merkte ook Kelly Litjes uit Weert toen ze vorig jaar met haar dochter op vakantie ging naar Gambia. "Bij de paspoortcontrole werden we eruit gepikt. De marechaussee vroeg mijn dochter waar we naartoe gingen en waar haar papa was", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Bijna te laat

Toen heeft Kelly ingegrepen: "Ik heb verteld dat de vader niet in beeld is, dat er juridisch gezien geen vader is." Maar daar nam de marechaussee geen genoegen mee. "Ze vroegen of ze hem mochten bellen, en of ik kon bewijzen dat hij niet in beeld was. Ook wilden ze een kopie van de geboorte-akte."

Kelly had dit alles niet bij zich. "We hebben de gemeente moeten bellen, die heeft toen een geboorte-akte gemaild. We hebben het vliegtuig nog maar nét gehaald."

Ontvoering

Hoewel Kelly de ondervragingen vervelend vond, heeft ze wel begrip voor de strenge controles. "Het stelde me ook een beetje gerust. Stel dat een kwaadwillende ouder zijn of haar kind wil ontvoeren."

Kelly heeft nu alle papieren voor de komende vakantie met haar dochter in orde. "Het was veel geregel en flink wat uitzoekwerk. Uiteindelijk heb ik alles tegelijk opgevraagd, dat kostte ongeveer 150 euro, dat vond ik best veel geld. Ik hoop dat nu alles in orde is."

Meer op rtlnieuws.nl: