Ga naar de inhoud
Nederland

Josse bezoekt alle gemeentes in Nederland: 'Haarlemmermeer is oerlelijk'

Josse de Voogd. Links de Haarlemmermeer. Beeld © ANP / Josse de Voogd

Josse de Voogd heeft een bijzondere bucketlist. Al sinds zijn vijftiende 'spaart' hij Nederlandse gemeentes. En hij heeft ze bijna allemaal gehad. Nog ééntje moet hij bezoeken.

Wat valt hem op? En waarom doet hij dit eigenlijk? RTL Nieuws sprak Josse over zijn bijzondere hobby.

Heb je echt al die gemeentes bezocht?

"Ja, in sommige gemeentes heb ik gewoond, andere gemeentes ben ik alleen met de bus doorheen gereden. Er zijn veel gemeentes waar spoorlijnen en snelwegen doorheen lopen, maar er zijn ook een hoop waar dat niet zo is. Ten Boer in Groningen, daar moest ik echt bewust naartoe."

Waarom deed je dit?

"Deels hobby en deels werk. Ik vind het leuk om rond te reizen en ik heb een grote geografische interesse. Toen ik 15 was begon ik het bij te houden, op een kaart, daarna heb ik er telkens een nieuw plekje bij getekend." 

En voor je werk?

"Ik heb onderzoek gedaan naar stemgedrag. Als er ergens opvallend wordt gestemd, dan wil ik weten hoe het er in die wijk uitziet. Zo wilde ik een representatief beeld krijgen van Nederland. Met statistische gegevens alleen kun je Nederland niet verklaren."

Wat viel je zoal op?

"Waar je veel rolluiken naar beneden ziet, daar wordt veel PVV gestemd, daar waar je veel vlaggenmasten ziet juist weinig. Als je veel bakfietsen tegenkomt, of ja-nee-stikkers op brievenbussen, dan wordt daar veel GroenLinks gestemd. Wat ik ook opvallend vond, was dat je twee soorten wijken hebt waar rijke mensen wonen. Je hebt hele rijke linkse en rijke rechtse wijken. Maar die zien er heel verschillend uit: de een rommelig, de ander netjes. Ook viel me op dat de meeste mensen niet in een stad wonen, of op het platteland, maar ergens tussenin.

Wat is nou de mooiste gemeente? Je bent wel een 'kenner' nu...

"Daar moet ik nog tussen kiezen. Ik denk aan Terschelling, of de gemeente Bergen in Noord-Holland. Verder staan Vlissingen, Veere (Zeeland), Nijmegen, Berg en Dal (bij Nijmegen) en Gulpen-Wittem (Limburg) ook hoog op die lijst."

En de lelijkste?

"Je hebt lelijk en saai. De gemeente Haarlemmermeer is oerlelijk, maar niet saai. Daar gebeurt van alles, met Schiphol. Dat heeft wel iets. Dronten is ook behoorlijk saai. Maar echt lelijke gemeentes vond ik Heerhugowaard, Pijnacker, Nootdorp en Lansingerland. Eigenlijk alles met veel akkerbouw en kassen."

Ben je ook in de overzeese gemeentes geweest, Saba, Sint Eustatius en Bonaire?

"Ehm.. nee... dat zijn bijzondere gemeentes die er opeens bijgekomen zijn... Daar moet ik nog over nadenken."

Wat is de laatste gemeente?

"Onderbanken! Helemaal in Zuid-Limburg. Ja, ja... ik heb de uithoeken voor het laatst bewaard..."

Tot slot: wat vind je nou van Nederland?

"Ik vind het 't mooiste land van de wereld! Ik heb in Chili mooie uitzichten gezien, maar daarna zit je weer 1000 kilometer in een bus en dan rijd je door allemaal lelijke gebieden. Maar Nepal en Zwitserland vind ik ook heel mooi, dat zijn goede concurrenten."

Mis niets meer van RTL Nieuws: like ons op Facebook.

Bron: RTL Nieuws