Ondanks alle maatregelen en wensen om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 terug te dringen, was deze afgelopen jaar opnieuw hoger dan het jaar ervoor.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers uit de emissieregistratie. De grootste boosdoeners zijn de chemische industrie en het opwarmen van huizen en kantoren met aardgas.
De uitstoot van broeikasgassen in Nederland steeg daarmee vorig jaar met 1 procent ten opzichte van 2015. De totale uitstoot bedroeg 197 miljard kg 'CO2-equivalenten', wat betekent dat alle broeikasgassen bij elkaar net zo veel bijdragen aan het broeikaseffect wanneer er 197 miljard kilo CO2 zou zijn uitgestoten.
Deadline nadert
Daarmee is het hoogst onzeker of ons land de doelstelling haalt. In 2020 moet er zeker 25 procent minder CO2-uitstoot zijn dan in 1990. Dat besliste de rechter in de historische rechtszaak die klimaatorganisatie Urgenda aanspande tegen de staat. De uitstoot ligt met nog drie jaar te gaan 11 procent lager dan in 1990.
De totale CO2-uitstoot bedroeg vorig jaar 167 miljard kilogram, bijna 2 miljard meer dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er meer bedrijvigheid was in de chemische industrie, die 1,5 miljard kilogram meer CO2 uitstootte. Ook hebben we meer aardgas verbruikt voor de verwarming van woningen en kantoren. Dat leverde een toename van 0,8 miljard kilogram CO2 op.
Meer aardgas, minder steenkool
Energiebedrijven deden het beter: zij stootten per saldo 0,4 miljard kilogram CO2 minder uit dan in 2015. Dat komt omdat het aandeel steenkool in de totale elektriciteitsproductie daalde van 36 naar 32 procent na het sluiten van drie oude kolencentrales. Het aandeel aardgas steeg juist van 42 naar 46 procent.
De emissiecijfers van 2016 zijn voorlopig. De definitieve cijfers worden in het voorjaar van 2018 bekend gemaakt.