Nederland

Koenders 'niet naïef' over hacken verkiezingen: 'Vinger aan de pols houden'

12 januari 2017 09:25 Aangepast: 29 juli 2017 05:30
Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken Beeld © ANP

De Nederlandse regering is 'zeer alert' op hackgedrag van Rusland om de verkiezingen in ons land te beïnvloeden. Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

James Clapper, de directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst, zei eerder dat Rusland behalve in de VS nog in tientallen andere landen heeft geprobeerd verkiezingen te beïnvloeden, of dat wil gaan doen. 

Grote zorgen

Ook Nederland, waar verkiezingen op stapel staan, zou daartoe behoren. Koenders zegt dat het probleem de volledige aandacht van de Nederlandse regering heeft. 

"We hebben natuurlijk in de afgelopen periode wel gezien dat wij over het terrein van 'strategische communicatie' om het zo maar te zeggen, van Moskou over de MH17 en dat soort zaken meer, grote zorgen hebben", zegt hij tegen de NOS.

Niet naïef 

"Ik heb daarover toen de Russische ambassadeur een keer op het matje geroepen, maar we zijn daar zeer alert op. Ik heb geen concrete aanwijzingen, ik ben daar niet naïef over, het is belangrijk om daarover zeer, zeer fors de vinger aan de pols te houden."

Koenders is in de VS om contacten te leggen met de aanstaande regering van Donald Trump, en hij maakte van de gelegenheid gebruik om met  Amerikaanse veiligheidsdeskundigen te praten over de mogelijkheid dat ook Nederland gehackt kan worden in de aanloop naar de verkiezingen in maart. 

Nederlandse partijen krijgen 'hackersles' 

In Nederland zijn deze week politieke partijen bijgepraat en gewaarschuwd over mogelijke digitale aanvallen op hun computersystemen. De ICT-beheerders van de partijen kregen uitleg en adviezen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Alle partijen waren aanwezig. De bijeenkomst was al enige tijd gepland, omdat de verkiezingen eraan komen. Ook de recente onthullingen over Russische hacks van computers van de Democraten in de VS kwamen aan de orde.

De partijmedewerkers kregen praktische tips over de manier waarop ze hacks kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als er een aanval is. Ze kunnen zich met deze handleiding beter voorbereiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore