Nederland

'Drukte Schiphol heft voordelen van stillere vliegtuigen op'

14 januari 2017 17:23 Aangepast: 14 januari 2017 19:13
De Boeing 787 Dreamliner van KLM voorafgaand aan de eerste vlucht vanaf Schiphol. Beeld © ANP

Schonere en vooral stillere vliegtuigen zijn cruciaal voor de toekomst van Schiphol, dat graag verder wil uitbreiden na 2020. Maar volgens omwonenden heft de drukte alle voordelen op.

Medio 2014 kreeg TUIfly als eerste Nederlandse vliegmaatschappij de Boeing 787. KLM volgde eind 2015. Het hypermoderne toestel staat beter bekend als Dreamliner en is met zo'n 20 procent minder brandstofverbruik veel zuiniger dan oudere toestellen.

Het toestel is bovendien - net als bijvoorbeeld de Airbus A350- beduidend stiller. "Iedere nieuwe generatie vliegtuigen is 10 tot 20 procent schoner, zuiniger en stiller. Er zit gelukkig nog steeds een behoorlijke verbetering in", zegt Joris Melkert, docent Luchtvaarttechniek van de TU Delft.

Anderhalf tot twee minuten

KLM vliegt nu ruim een jaar met acht van deze stillere Dreamliners naar bestemmingen over de hele wereld.

Toch is dat niet genoeg voor de bewoners rondom Schiphol. Want op dit moment vliegen er tussen de moderne, stille vliegtuigen ook nog veel ouderwetse toestellen, zoals de herrie makende viermotorige Boeing 747.

"Tijdens spitsuren komen ze nu met tussenpozen van anderhalf tot twee minuten", zegt bewonersvertegenwoordiger Kees van Ojik. "Dat was vroeger 10 minuten. Dat heft dus het voordeel van de stillere vliegtuigen meer dan op."

Geleidelijk vervangen

Maar volgens KLM is er geen andere weg dan een geleidelijk vervanging van de vloot.

"Naast bedrijfseconomische redenen is het ook zo dat een luchtvaartmaatschappij niet al zijn vliegtuigen in één keer kan vervangen", zegt het bedrijf. "Onze vliegers moeten dan opgeleid worden op de nieuwe vliegtuigen, onze technische dienst moet daar klaar voor gemaakt worden, net als het cabinepersoneel en allerlei processen daar omheen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore