Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Supermarkten halen wafels uit de schappen om fipronil

24 augustus 2017 08:20 Aangepast: 13 november 2017 15:53
Archieffoto. Beeld © iStock

Supermarktketens als Deen, Emté en Coöp hebben gisteren in stilte twee soorten wafels uit de schappen gehaald die besmet zouden zijn met fipronril. Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Volgens het AD hebben in totaal dertien supermarktketens, aangesloten bij de Superunie, hun mini-eierwafels en sneeuwwafels uit de schappen gehaald. Ze zouden dit gedaan hebben op verzoek van de fabrikant van de koeken.

'Meer recalls'

"Het gaat hierbij een om een zogenaamde stille recall", zegt een woordvoerder van supermarkt Emté naar aanleiding van een bericht in het AD. "Supermarkten halen dan producten terug die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, maar niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het hoeft daarom ook niet breed gecommuniceerd te worden. Dit is een beslissing die uit voorzorg is genomen.''

Mogelijk worden er nog meer producten uit de schappen gehaald. "Ei wordt in heel veel producten gebruikt, dus het zou kunnen dat dit nog een vervolg krijgt.'' Eerder zei Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), dat voedingsmiddelen met eieren die besmet zijn met de giftige stof fipronil veilig zijn om te eten. Als het er al inzit, zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen.

De stille recall is overigens niet vrijblijvend. Als er een verboden middel in een product zit, moet de fabrikant dat melden bij de afnemer – in dit geval de supermarkten – en de NVWA. Vervolgens moet het product uit de handel worden gehaald. Doet de fabrikant dat niet, dan kan hij fors beboet worden door de autoriteit. 

Nóg een verboden stof

Gisteren bleek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in november 2016 niet één, maar twee anonieme meldingen kreeg over het gebruik van de verboden stof fipronil. Ook heeft bestrijdingsbedrijf Chickfriend nog een tweede verboden stof gebruikt: amitraz.

Amitraz is 'matig toxisch' en kan invloed hebben op het centraal zenuwstelsel. Chickfriend zou die stof alleen hebben gebruikt voor de bestrijding van vliegen bij kalveren.

De NVWA zegt dat ze deze stof nog niet in eieren hebben aangetroffen. "Sinds 12 augustus zijn ongeveer honderd monsters geanalyseerd en in geen daarvan werd de stof gevonden", schrijft de directeur van onderzoeksbureau van de NVWA in een advies.

Kamerdebat

Vandaag wacht Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) een vragenvuur van de Tweede Kamer over het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in de veehouderij. 

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore