Ga naar de inhoud
Nederland

Politiegeheimen op straat door verlopen mailadressen

Archieffoto. Beeld © ANP

Geheime informatie van de politie is op straat komen te liggen door fouten. Omdat alle politiesites opgingen in politie.nl, werden veel domeinen ongeldig. Wie die domeinen registreert, kan gevoelige informatie in handen krijgen.

Een hacker (zonder kwade bedoelingen) kocht een aantal domeinen die de politie niet meer gebruikte en dus weer te koop waren. Zo kreeg hij mails aan de politie in handen. Hij ontving arrestatiebevelen en het beveiligingsplan van de kerstmarkt in Dordrecht, meldt BNR.

Twee jaar geleden gingen alle websites van politiekorpsen op in de centrale site politie.nl. Op dat moment kregen ook alle alle agenten een nieuw e-mailadres. Vroeger waren ze bijvoorbeeld te bereiken op naam@politiekorps.nl, nu is dat naam@politie.nl

Domeinnaam verlopen

Het probleem ontstond doordat de politie de oude domeinnamen (politiekorps.nl) liet verlopen. Daardoor kan iedereen ze registreren en ook mails ontvangen die voor de politie bestemd zijn. 

De Nationale Politie stelt dat er inmiddels meer dan 3600 oude domeinnamen door de politie zelf zijn geregistreerd. Er wordt ook geprobeerd om misbruik van domeinen die 'er tussendoor glippen' te voorkomen.