Nederland

Uijlenbroek volgt Leijtens op als topman Belastingdienst

20 januari 2017 14:34 Aangepast: 20 januari 2017 15:09
Jaap Uijlenbroek Beeld © ANP

Jaap Uijlenbroek is de nieuwe topman van de Belastingdienst. Hij is de opvolger van Hans Leijtens, die vorige week zelf opstapte. Leijtens was pas ruim een jaar directeur-generaal.

Uijlenbroek (1965) is sinds januari 2014 de hoogste baas van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook is hij bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector en al jarenlang lid van de VVD. Volgende week begint Uijlenbroek met zijn werkzaamheden bij de Belastingdienst. Premier Mark Rutte noemt hem 'heel goed geschikt'.

Vrijwillige vertrekregeling 

De Belastingdienst kampt op het moment met een uit de hand gelopen reorganisatie. Een vrijwillige vertrekregeling voor het personeel pakte verkeerd uit, waardoor die tientallen miljoenen euro's extra gaat kosten. De animo voor de vertrekregeling was extreem hoog en vooral ambtenaren die tegen hun pensioen aan zaten, maakten gretig gebruik van de riante vergoeding.

Bij het opzetten van de regeling werden interne afspraken om de boel in de hand te houden genegeerd, en verzuimde de dienst op meerdere momenten om advies te vragen. Het ministerie van Financiën plaatste de fiscus, die veel te zelfstandig opereerde, onder curatele.

Meer op rtlnieuws.nl:

Nederlanders klikken zich suf bij Belastingdienst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore