Nederland

Topman Belastingdienst stapt op na rampjaar

13 januari 2017 16:01 Aangepast: 29 juli 2017 05:30
Hans Leijtens tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer Beeld © ANP

Hans Leijtens, de directeur-generaal van de Belastingdienst, stapt per direct op. Hij was pas een jaar topman bij de fiscus.

Volgens een korte verklaring heeft Leijtens vrijwillig zijn functie neergelegd omdat zijn 'persoonlijke verwachtingen' niet zouden matchen met hoe de functie in de praktijk ingevuld moest worden. "Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten. Leijtens heeft daarom aangegeven dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden", luidt het bericht.

Wat die 'accentverschuiving' precies behelst en wat de verwachtingen van Leijtens waren wil een woordvoerder van de Belastingdienst niet zeggen. Wel zal er binnen enkele weken een opvolger bekend gemaakt worden.

Rampjaar

Onder leiding van Leijtens maakte de Belastingdienst een rampjaar door. De dienst bood een vrijwillige vertrekregeling aan aan het personeel die volledig uit de hand liep. De animo was extreem hoog en vooral ambtenaren die tegen hun pensioen aan zaten maakten gretig gebruik van de riante vertrekregeling.

Bij het opzetten van de regeling werden interne afspraken om de boel in de hand te houden genegeerd, en verzuimde de dienst op meerdere momenten om advies te vragen.

Curatele

Daarop plaatste staatssecretaris Wiebes de Belastingdienst onder curatele en stelde een speciale commissie in die de besluitvorming van het orgaan moet controleren.

Leijtens hoeft trouwens niet lang zonder werk te zitten: hij wordt kwartiermaker voor de integriteitskamer Sint Maarten.

Kamervragen

En dat zit PvdA-Kamerlid Ed Groot niet lekker. "Dit voelt niet goed", zegt hij in een eerste reactie. De sociaaldemocraten gaan Kamervragen stellen en willen weten of Leijtens niet op een betaalde vakantie wordt gestuurd.

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat falende topambtenaren vaak binnen no-time weer aan een nieuwe topbaan worden geholpen binnen de overheid. Zo werd een voorganger van Leijtens, Jenny Thunnissen, na meerdere debacles op meerdere departementen getrakteerd op een functie als buitengewoon adviseur. Zij mag nu onder andere verslag uitbrengen over de kosten van afval- en drinkwater in het Caribisch gebied.

Integriteitskamer

De integriteitskamer Sint Maarten is een instituut waar al jaren aan gewerkt wordt, maar wat maar niet echt van de grond wil komen, vertelt een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Het orgaan moet toezien op de integriteit van openbaar bestuur op het caribisch eiland met speciale aandacht voor vermenging van de onderwereld en de bovenwereld.

Om ervoor te zorgen dat het er nu echt van komt heeft Nederland -net als Sint Maarten dat al eerder heeft gedaan- een kwartiermaker aangesteld. Hoe en waar Leijtens die functie precies gaat invullen, kon het ministerie nog niet zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore