Ga naar de inhoud
Nederland

Doodziek vanwege rotavirus: 'Wist ik maar dat er een vaccin voor was'

Iwan is nu zeven jaar. Toen hij net 1 was, had kreeg hij het rotavirus.

Een week lang lag de toen 1-jarige Iwan in het ziekenhuis vanwege het rotavirus. "Hij was dood- en doodziek", vertelt moeder Marriette. "Wist ik maar dat ik mijn kind tegen dit virus kon inenten."

Het begon op een zaterdagochtend. Krijsen en huilen. Iwan - toen net 1 jaar oud - was helemaal van streek. "Iwan huilde nooit zo erg, dit was raar gedrag van hem. Aan het eind van de middag heb ik de huisartsenpost maar gebeld." Moeder Marriette ten Kate werd met Iwan naar het ziekenhuis gestuurd. Iwan kreeg een sonde en kon daarna weer naar huis.

"Maar het ging alleen maar slechter met Iwan. Hij bleef maar overgeven en had hele erge diarree. Ik moest hem 8 keer verschonen in 2 uur tijd. Hij was zo ziek."

Helemaal uitgedroogd

Iwan wordt weer opgenomen in het ziekenhuis. Uiteindelijk moest hij een week lang blijven. Hij was helemaal uitgedroogd. "Op een gegeven moment zeiden artsen tegen mij dat hij het rotavirus had. Rota? Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Het bleek heel heftige buikgriep."

Tegen het rotavirus kun je je laten inenten, maar het zit niet in het rijksvaccinatieprogramma. En er zijn nog meer vervelende en soms zelfs gevaarlijke ziekten zijn waar je jezelf of je kinderen tegen kunt beschermen, maar veel ouders weten dat niet. Voor het rotavirus is een goedgekeurd vaccin beschikbaar, dat wordt gegeven via druppeltjes in de mond.

Rotavirus:

  • Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij een ontsteking van de maag en de darm optreedt.
  • Het kan ernstige diarree veroorzaken. Het virus komt vaak voor in Nederland, meldt het RIVM. Bijna ieder kind maakt het voor het vijfde levensjaar een keer mee. 
  • Per jaar overlijden in Nederland gemiddeld zes à zeven kinderen aan een besmetting met het virus en belanden naar schatting bijna 5000 kinderen ermee in het ziekenhuis.
  • In 2010 was een meerderheid van de Gezondheidsraad voor toevoeging van een rota-vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma. Het ging toen niet door omdat er relatief 'weinig' kinderen aan overlijden
  • Het virus is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om goed rekening met de hygiëne te houden.

Standaard vaccineren

Als het aan Marriette ligt, wordt het vaccin vandaag nog opgenomen in het standaard vaccinatiepakket. "Omdat ik weet hoe ontzettend ziek je kind er van kan worden. Ik ben zelfs even bang geweest dat hij het niet zou redden."

Marriette vindt vooral dat ouders betere voorlichting moeten krijgen over het rotavirus. "De informatievoorziening moet echt beter. Iedere ouder zou op zijn minst moeten weten wat het rotavirus is en dat er een vaccin voor bestaat. Zodat ouders zelf de keuze kunnen maken om wel of niet te vaccineren."

Marriette vervolgt: "Als ik had geweten dat er een vaccin is, dan had ik dat gedaan." Iwan is nu zeven en heel gezond. "Gelukkig kan hij zich er niets meer van herinneren." Onlangs  heeft Marriette een dochtertje kregen. "Ik ga binnenkort praten over een vaccinatie tegen het rotavirus. Zo'n ziekte wil ik nooit meer meemaken."

Meer op rtlnieuws.nl
Je kind laten ineten tegen waterpokken, dat kan dus. Maar niemand weet het