Nederland

Je vliegticket zelf doorverkopen. Binnenkort kan het waarschijnlijk!

04 mei 2016 08:33 Aangepast: 31 juli 2017 14:30

Heb je een vliegticket gekocht, maar kun je onverhoopt niet op reis? Dan mag je je ticket niet zomaar overdragen aan een ander. De Consumentenbond vindt dat oneerlijk en is een petitie gestart.

Heb je een ticket naar bijvoorbeeld Brazilië geboekt maar kun of wil je niet meer op reis, dan ben je in de meeste gevallen je volledige ticketbedrag kwijt. Ook veel andere situaties vallen niet onder de dekking van je annuleringsverzekering. Dikke pech dus, als je vanwege het zikavirus niet meer op vakantie wil. 

Wetswijziging 
Volgens de Consumentenbond zijn de huidige regels oneerlijk. Reizigers die een pakketreis boeken (bijvoorbeeld: reis + hotel), mogen iemand anders laten gaan in zijn of haar plaats. Maar bij een los vliegticket mag dat niet van de luchtvaartmaatschappij. Als je annuleert, krijg je vaak niets terug. En jouw plek aan boord? Die verkoopt de luchtvaartmaatschappij gewoon nog een keer.

De Consumentenbond wil dat veranderen. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Om die te krijgen is een handtekeningenactie gestart. Er moeten 40.000 handtekeningen worden verzameld om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. 

Pleiten
De Consumentenbond pleit ervoor dat reizigers hun eigen ticket op een online marktplaats kunnen verkopen. Directeur Bart Combée: "Tegen maximaal de oorspronkelijke prijs, om woekerhandel te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij mag wel redelijke kosten in rekening brengen om het ticket op een andere naam te zetten", stelt hij in de Telegraaf.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo krijg je ticket terug bij een vertraagde vlucht

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van