Henk Krol stopt

Jos Heymans: 50Plus is politiek onthoofd

04 oktober 2013 11:12 Aangepast: 04 oktober 2013 22:03

Zijn politieke tegenstanders vonden hem glad als een aal, maar de opgestapte leider van 50Plus wist de partij wel groot te maken. Politiek verslaggever Jos Heymans geeft antwoord op de belangrijkste vragen over het vertrek van Henk Krol.

1. Is het logisch dat Krol opstapt na de onthullingen over de pensioenfraude?
Het opstappen van Henk Krol is de enige juiste beslissing die de voorman van 50Plus heeft kunnen nemen. Krol ontpopte zich in de Tweede Kamer als de voorvechter van goede pensioenen en bouwde daarmee een reputatie op.

En nu blijkt dat juist hij, als werkgever van de Gay Krant, het niet zo nauw nam met het betalen van pensioenpremie voor zijn personeel. Hij heeft zijn geloofwaardigheid verloren en dat is dodelijk in de politiek.

2. In de peilingen staat 50Plus op 10 zetels. Waarom is Krol zo populair?
Krol is een groot communicator. Dat was hij als fractievoorlichter van de VVD en als hoofdredacteur van de Gay Krant ook. Hij slaagde er vorig jaar in 50Plus van 0 naar 2 zetels te brengen; een indrukwekkende prestatie voor een nieuwe partij.

Door zijn optreden in de Kamer steeg de partij in de peilingen naar 10 zetels en groeide het ledenbestand gigantisch naar ruim 13.000 leden. Zijn politieke tegenstanders vonden hem glad als een aal waar zij nauwelijks vat op konden krijgen.

3. Heeft het vertrek van Krol gevolgen voor de populariteit van de partij?
De kans is groot. De partij lag toch al onder vuur door het vertrek van drie bestuursleden, vorig weekend. Daar komt nu het afscheid van Henk Krol bij. De partij is politiek onthoofd en is intern zwaar verdeeld.

Kiezers houden niet van ruzie. Het ligt in de lijn der verwachting dat 50Plus in de peilingen gaat dalen. Krol verwachtte dat zelf al na de gebeurtenissen van vorig weekend; toen wist hij nog niet dat hij zelf moest opstappen.

4. Wordt de nummer 2, Norbert Klein, nu zijn opvolger? Wat kunnen we van hem verwachten?
Norbert Klein neemt in ieder geval tijdelijk het stokje over, totdat de nummer 3 van de kieslijst, Martine Baay, als Kamerlid is geinstalleerd. De fractie kiest vervolgens een fractievoorzitter uit haar midden. Dat zou logischerwijs Klein moeten zijn, omdat hij al een jaar ervaring heeft als Kamerlid.

Maar er kan zomaar discussie ontstaan. Klein haalde bij de verkiezingen 3500 voorkeursstemmen, Baay meer dan het dubbele. Op grond daarvan zou zij het fractievoorzitterschap kunnen opeisen. Als Klein de nieuwe man wordt, kan hij eindelijk uit de schaduw van Krol stappen en zich wellicht ontpoppen tot de nieuwe politiek leider.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore