De Nederlander eet al jaren steeds minder vlees en ook in 2015 is er een kilo minder vlees per persoon gegeten. Maar het is nog altijd niet genoeg, vindt actiegroep Wakker Dier. "Het gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie."
Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Wageningen. Het genoemde gewicht is overigens inclusief botten, ongeveer de helft van het gewicht wordt daadwerkelijk geconsumeerd. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten.
'Ruimte voor verbetering'
Ter vergelijking, tussen 2005 en 2010 lag het gemiddelde nog op zo'n 80 kilo, sinds 2011 nam het geleidelijk af tot 75,4 kilo nu. De consumptie van kip, kalf, geit/schaap en paard bleef hetzelfde.
80 kilo vlees per jaar, maar welk dier eten we het meest?
- 36,6 kilo varkensvlees
- 22,3 kilo pluimveevlees
- 13,9 kilo rundvlees
- 1,3 kilo kalfsvlees
- 1,2 kilo schapen- en geitenvlees
- 0,1 kilo paardenvlees
Van 700 gram naar 500 gram per week
Actiegroep Wakker Dier, de opdrachtgever van het onderzoek, is blij met de afname maar ziet nog altijd veel ruimte voor verbetering. "We eten nog altijd zo'n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie'', stelt Wakker Dier.
Ook om de klimaatverandering tegen te gaan zou er volgens de organisatie minder vlees verorberd moeten worden. "Het is in ons aller belang dat we minder vlees eten en daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt'', aldus Wakker Dier.
Volgens de organisatie kiest de consument steeds vaker voor biologisch vlees. Ook het diervriendelijker 'Beter Leven' vlees zit sterk in de lift.