Nederland

Overheid wil meer invloed op Fox-IT na overname door Britten

25 januari 2017 09:32 Aangepast: 26 januari 2017 06:52
Beeld © Fox-IT

De Nederlandse overheid is toch niet gerust op de Britse overname van cybersecuritybedrijf Fox-IT, dat staatsgeheimen beveiligt. De staat wil meer zeggenschap hebben over de bedrijfsvoering van het belangrijkste onderdeel van Fox-IT: de cryptografieafdeling.

Dat blijkt uit een brief (pdf) die de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft gestuurd aan Fox-IT. De tekst is gepubliceerd door NRC Handelsblad, die de brief boven water kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De overheid wil zeggenschap over besluiten en benoemingen bij de cryptografieafdeling, genaamd Fox Crypto, en wil bij eventuele verkoopplannen als eerste de aandelen ervan kunnen verkopen. Als Fox-IT niet instemt met deze voorwaarden, zou het zijn opdrachten voor de overheid kunnen kwijtraken.

Toestemming van minister

Directeur Onno Eichelsheim van de MIVD schrijft op 23 mei 2016, zo'n halfjaar na de overname door NCC Group, aan Fox-IT dat het bedrijf 'alle lopende en nieuwe' staatsopdrachten moet onderbrengen bij Fox Crypto. Dat onderdeel mag van de MIVD niet meer worden verkocht, niet fuseren, splitsen, of ontbonden worden en ook geen nieuwe bestuurders krijgen, zonder dat de minister van Defensie hier vooraf toestemming voor geeft.

Verder wil de overheid ook als eerste aandelen kunnen kopen en moet het ict-systeem van Fox Crypto worden gescheiden van Fox-IT. Als laatste voegt Eichelsheim toe dat de MIVD ogenblikkelijk op de hoogte moet worden gesteld als er 'technologie, kennis en ervaring' naar Groot-Brittannië of andere landen wordt gebracht.

Een klein deel van de 270 werknemers van Fox-IT, rond de 35 mensen, heeft toegang tot de beveiligde cryptografie-afdeling van het gebouw.

Bereid om mee te werken

Ronald Prins, ceo van Fox-IT, zegt tegen NRC dat de onderhandelingen over deze voorwaarden nog steeds lopen, maar dat zijn bedrijf wel bereid is om mee te werken.

Eerder zei Prins tegen RTL Z dat de overname niet betekent dat staatsgeheimen in gevaar komen. "Dat je aandelen bezit in een Nederlands bedrijf betekent niet dat je hier zomaar binnen kunt lopen. Ze kunnen niet opeens zeggen: in het volgende doosje dat je voor de overheid maakt moet dit achterdeurtje zitten."

Fox-IT werd door NCC Group overgenomen voor 135 miljoen euro. Met de overname zegt Fox-IT sneller internationaal te kunnen uitbreiden. Prins is door de overname zo'n 40 miljoen euro rijker geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore