Vier op de tien Nederlanders zeggen dat ze geen dag zonder hun telefoon kunnen, en bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan mensen die te veel met hun telefoon bezig zijn. Soms lijkt het alsof we aan onze smartphones verslaafd zijn. Maar kan dat? En wat doe je ertegen?
Uit een onderzoek van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights, blijkt dat we nogal aan onze telefoon hechten. We kijken gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon en een kwart van de Nederlanders vindt dat hij daar te veel mee bezig is. Eén op de vijf noemt zichzelf zelfs verslaafd aan zijn telefoon.
Slaapproblemen
Een echte verslaving is het niet, zegt Herm Kisjes, die het boek Socialbesitas schreef en mensen met verslavingen behandelt. "Maar er zijn wel veel mensen die dwangmatig met hun telefoon bezig zijn, en dat is niet altijd goed. Als je niet van je telefoon af kunt blijven en daardoor niet kunt slapen, dan heb je wel een probleem."
ZIE OOK: Appen met Charly: 'Ik mag eigenlijk mijn telefoon niet gebruiken'
Want wie veel op zijn telefoon zit, kan daardoor slaapproblemen krijgen. "Het licht van je telefoon kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je in slaap valt", zegt Kisjes. "Maar ook alle berichten die je op je telefoon krijgt en de leuke filmpjes die je op internet kunt vinden, kunnen ervoor zorgen dat je later naar bed gaat en dat je vervolgens wakker ligt."
Beeld: Getty
Kortere concentratieboog
Het is heel makkelijk en verleidelijk om continu met je telefoon bezig te zijn. Als je veel notificaties krijgt, bijvoorbeeld. Maar volgens Kisjes kan dat ervoor zorgen dat je concentratieboog korter wordt. Om echt goed te concentreren, moet je je namelijk voor langere tijd op een taak richten. Als je iedere vijf minuten wordt afgeleid door je telefoon, lukt dat niet.
Apps tegen het appen
Met deze apps beperk je je eigen telefoongebruik, of dat van anderen.
Forest
In deze app stel je zelf een limiet aan je telefoongebruik. Je neemt je bijvoorbeeld voor dat je hem twee uur lang niet gebruikt. De app plant dan een boompje. Kijk je toch in die twee uur op je telefoon, gaat je boom dood. Hou je het twee uur vol, dan blijft de boom leven. Zo plant je een heel bos. Beschikbaar voor Android en iOS.
Moment en Quality Time
Zowel Moment als Quality Time houden bij hoe vaak je op je telefoon kijkt en hoe lang. Dit wordt zelfs per app voor je bijgehouden. Dat kan behoorlijk confronterend zijn. Moment is beschikbaar voor iOS. Quality Time voor Android.
DinnerTime Plus
Deze app is voor ouders handig. Installeer hem op je eigen telefoon en op de telefoon van je kinderen. Zo kun je apps tijdelijk blokkeren, een tijdslimiet instellen waarin iedereen mag appen, of je sluit alle telefoons tijdelijk af van het internet. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of als het bedtijd is. Beschikbaar voor Android en iOS.
En je telefoon kan ook negatieve gevolgen hebben op je sociale leven. Doordat je bij vrienden continu aan het appen bent met anderen, maar ook doordat mensen online vaak feller reageren. "Als je vroeger boos was op iets of iemand zonder dat diegene in de buurt was, moest je de moeite nemen om een brief te schrijven. Dan zwakt die woede vaak wel af. Nu gebeurt dat niet: als we boos zijn zeggen we dat meteen via WhatsApp of op Twitter. En dat komt ook nog eens niet altijd goed over."
Waarom gebruik je hem?
Toch vinden mensen die hun telefoon veel gebruiken dat vaak niet zo'n probleem. "Mensen gaan het pas een probleem vinden zodra ze door hebben dat het effect heeft op hun slaap, op hun relaties en op hun werk."
Als je denkt dat je te veel bezig bent met je telefoon, kun je er gemakkelijk wat aan proberen te doen. Kisjes geeft als tip om bij jezelf na te gaan op wat voor momenten je op je telefoon zit, en waarom je dat dan doet. "Doe je het misschien om verveling tegen te gaan? Of gebruik je hem zodra gesprekken stil vallen? En waarom doe je dat dan?"
Afspraken maken
Zodra je dat door hebt, herken je je eigen patroon en is het gemakkelijk om er wat aan te doen. Als je je telefoon vaak gebruikt als je je verveelt, zet hem dan voortaan 's avonds uit zodat de drempel hoger is om hem te gebruiken. "Of leg hem ergens anders neer. Het belangrijkste is in ieder geval dat je afspraken met jezelf maakt. Als je je daaraan houdt, ga je je waarschijnlijk beter voelen."
Video: Te druk met je smartphone? Zo kun je minderen
Stop hem in een schoenendoos
Psycholoog Anna van Oenen, oprichter van 1 Dag Offline, heeft nog meer tips om van je overmatige telefoongebruik af te komen.
- Gebruik je smartphone niet als wekker. Koop een ouderwetse wekker en ban je telefoon uit de slaapkamer.
- Leg je telefoon ergens anders neer, zodat je er niet meteen bij kunt. Neem hem niet mee naar elke kamer of elke afspraak. Of laat hem zelfs soms met opzet helemaal thuis.
- Zet alle meldingen van apps uit. Dan wordt je niet de hele tijd rechtstreeks verleid om op je telefoon te kijken.
- Gooi onnodige apps van je smartphone. Ja, ook Facebook en Twitter. Wil je toch kijken? Gebruik dan de browser op je telefoon. Dan kost het wat meer moeite en kijk je minder vaak.
- Maak afspraken met je familie of vrienden over het telefoongebruik. Wanneer doe je het wel en wanneer absoluut niet? Zoals tijdens het avondeten.
- Las een telefoonvrije zondagmiddag in. Laat iedereen zijn telefoon in een schoenendoos stoppen voor een paar uur.
- Gebruik je je telefoon als een gesprek stilvalt of als je even alleen zit in een café? Kijk gewoon eens om je heen, of lees een krant of boek. "Dat begint misschien ongemakkelijk, maar dat is koudwatervrees waar je gewoon even doorheen moet."
Meer op rtlnieuws.nl:
Zo kick je in 2017 af van je smartphone