Dat RTL Nieuws makkelijk heeft kunnen doordringen tot de social media-accounts van een paar politici, bewijst volgens premier Mark Rutte dat Nederland scherp moet zijn om hacks te voorkomen. We zijn alert, zei Rutte, maar 'we moeten niet naïef zijn'.
RTL Nieuws toonde gisteren aan dat de accounts van Nederlandse politici makkelijk te hacken zijn. Bij SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kon RTL Nieuws in zijn Twitter-account en bij Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) in zijn LinkedIn-account. Andere accounts bleken beter afgeschermd. Ook de social media-profielen van twee partijdirecteuren en wethouders waren eenvoudig te hacken.
'Niet naïef zijn'
Rutte benadrukte vandaag in zijn wekelijkse persconferentie dat Nederland 'alert is' op cybersecurity. De premier zei dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat buitenlandse hackers proberen de verkiezingen in Nederland te beïnvloeden.
Kamervoorzitter Khadija Arib stelde gisteren naar aanleiding van het nieuws over de hacks per direct een team van deskundigen in om Kamerleden te ondersteunen en adviseren bij het beveiligen van hun sociale media-accounts. Volgens Rutte wordt alle mogelijke steun gegeven, maar is er geen garantie dat hackers hun slag niet kunnen slaan.
Wat doet de politiek?
Politieke partijen praten niet graag over hun cybersecuritybeleid. Hoe minder hackers kunnen weten over de veiligheidsmaatregelen, hoe beter.
VVD-campagnemanager Bas Erlings zei begin deze week dat cybersecurity 'de volle aandacht heeft' en dat de partij zich 'bewust is van de risico's'. Naar aanleiding van de hackaffaire in de VS heeft de VVD het cybersecuritybeleid opnieuw onder de loep genomen. Of toen extra maatregelen genomen zijn, wil de partij niet zeggen.
Ook de PvdA liet weten dat er naar aanleiding van de hackaffaire in de VS nog eens naar de beveiliging is gekeken. Het bleek volgens de partij niet nodig om het beleid aan te passen. Het was 'al stevig' genoeg. De partij had al eerder contact opgenomen met externe adviseurs.
D66 heeft 'er aandacht voor', zei woordvoerder Sander Bus. "Zo zorgen we er onder andere voor dat onze systemen up-to-date zijn."
De SP was nog zuiniger in het delen van informatie over cybersecurity. Natuurlijk 'krijgt het aandacht die het verdient', maar de partij wil er verder niets over kwijt.
Hoog op de agenda
Met de vermeende Russische hack bij de Democratische partij in de VS, en de verkiezingen in Nederland in het vooruitzicht, staat de dreiging van hacks hoog op de agenda. Eerder zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dat de Nederlandse regering 'zeer alert' is op hackgedrag van Rusland.
Ook het Nationaal Cyber Security Center waarschuwde al voor digitale aanvallen op politici: "Politieke spionage ondermijnt politiek en bestuur en vormt daarmee een bedreiging voor de democratische rechtsorde. De dreiging ervan voor Nederland is gestegen."
Meer op rtlnieuws.nl:
Zo beveilig je jouw online accounts