Ga naar de inhoud
Nederland

SBS verkocht aan Talpa voor 237 miljoen euro

John de Mol en voormalig Sanoma Media-topvrouw Eija Ailasmaa bij de overname van SBS in 2011 Beeld © ANP

John de Mol lijkt dan misgegrepen te hebben bij het in handen krijgen van de Telegraaf Media Groep, maar hij heeft nu wel een eigen televisiebedrijf. Zijn investeringbedrijf Talpa telt 237 miljoen euro neer voor 67 procent van de aandelen in SBS Broadcasting.

Vrijdag wilden de verschillende partijen niet reageren op de overnamegeruchten die rond gingen, maar het zenderbedrijf achter SBS 6, SBS 9, Veronica en Net 5 wordt definitief verkocht aan Talpa. Sanoma bezat nog het merendeel van de aandelen in SBS (67 procent), maar Talpa wordt nu volledig eigenaar van het bedrijf.

John de Mol wil een groot, breed mediabedrijf bouwen 'dat flexibel is om in te kunnen spelen op het veranderende medialandschap', laat hij weten in een persverklaring. "De onderneming die ik wil bouwen kan 24/7 content via verschillende platformen aanbieden. SBS gaat onderdeel worden van een geheel dat veel breder is dan alleen televisie." Onder de Talpa Holding vallen ook de radiozenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. De Mol staat ook nog aan het hoofd van Talpa Media, dat tv-formats ontwikkelt, maar dat is sinds 2015 eigendom van het Britse ITV.

De afgelopen maanden was De Mol verwikkeld in een andere overnamestrijd: die van de Telegraaf Media Groep (TMG). Daar heeft hij vooralsnog geen succes, al blijft hij doorgaan met het kopen van aandelen in TMG.

Veronica Uitgeverij naar Sanoma

Als onderdeel van de transactie krijgt Sanoma 100 procent van de aandelen van Veronica Uitgeverij in handen. Dat is de uitgever van onder andere de Veronica Gids.

Het bestuur van Sanoma - dat onder andere Nu.nl, Donald Duck en Libelle uitgeeft - had eind vorig jaar besloten dat het wil focussen op zogenaamde 'strongholds', merken die een leidende positie in de markt hebben of kunnen krijgen. Uit een analyse bleek dat het bedrijf niet de investeringen kon doen die SBS verder kon laten groeien.

Afwaardering 313 miljoen euro

SBS was lange tijd een probleemkind voor Sanoma; het was lastig rendabel te krijgen. Sanoma geeft nu dan ook aan dat het profiel van het bedrijf minder risicovol is geworden, en dat de winstverwachting er beter uit ziet.

In 2011 werd SBS gekocht voor 1 miljard euro gekocht door Sanoma en Talpa. Daarna moest Sanoma al een keer een flinke afwaardering doen op SBS, nu moet het bedrijf met de verkoop opnieuw een afwaardering doen van 313 miljoen euro. 

De overname van SBS moet nog formeel worden goedgekeurd door toezichthouders en zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond.