Nederland

Oppositie bezorgd om lek in stemsysteem: 'We moeten niet naïef zijn'

31 januari 2017 18:20 Aangepast: 29 juli 2017 01:00
Stembus (Archieffoto) Beeld © ANP

De oppositiepartijen D66, CDA en GroenLinks zijn bezorgd over de veiligheid van het stemsysteem bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zeggen ze in een reactie op de onthulling van RTL Nieuws dat ons stemsysteem zo lek is als een mandje.

"De verkiezingen zijn het hoogtepunt van de democratie en we moeten er alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen," zegt Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks. "Niemand moet straks twijfelen aan de uitslag van de verkiezingen en daarom moet alles op alles gezet worden om ervoor te zorgen dat fraude niet mogelijk is."

De Kamer gaat de veiligheid van ons stemsysteem binnenkort bespreken met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Systeem overnemen

Gisteren onthulde RTL Nieuws dat het systeem waarmee in Nederland de stemmen worden geteld en de uitslag van de verkiezingen wordt berekend, zo lek is als een mandje. Hackers kunnen het systeem overnemen en bijvoorbeeld een partij zetels meer of minder geven.

Zo werkt het stemmen in Nederland

Als je in Nederland stemt, worden stemmen in het stembureau met de hand geteld. De resultaten worden dan op een (onbeveiligde) USB-stick gezet en vanaf het gemeentelijk stembureau naar het hoofdkantoor van één van de twintig kieskringen gebracht. Daarvandaan komen alle USB-sticks uiteindelijk terecht bij het centraal stembureau.

Vandaag blijkt dat de Kiesraad al bijna zes jaar op de hoogte is van de problemen met de software die de uitgebrachte stemmen telt en de verkiezingsuitslag berekent. Met de kritiek is in al die jaren nooit iets gedaan. 

'Naïef gedacht'

"Als men al zo lang wist dat het niet perfect was of sterker nog, er gaten in zitten, dan is dat een groot probleem," zegt D66-leider Alexander Pechtold tegen RTL Nieuws. "Ik vind het zo naïef om te denken dat verkiezingen in een land als Nederland niet onder druk staan, en dat er niet van buitenaf getracht wordt om daar invloed op uit te oefenen."

Ook andere oppositieleden zijn bezorgd. Sybrand Buma van het CDA: "We zijn een paar jaar geleden al gestopt met de stemcomputers, ook uit veiligheidsoverwegingen. Dan moeten we nu wel echt een systeem hebben dat waterdicht is. Ik wil van minister Plasterk weten hoe hij daarvoor gaat zorgen."

Meer duidelijkheid

De Kiesraad liet gisteren in een reactie weten dat de uitslag wordt gecontroleerd met een 'representatieve steekproef'. Wat dat precies inhoudt, is onduidelijk. 

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken denkt binnen 'een paar dagen' meer duidelijkheid van de Kiesraad te hebben over de veiligheid van ons stemsysteem, en vindt het logisch dat er aandacht voor is. "Over de veiligheid van verkiezingen mag geen twijfel bestaan," zegt Plasterk tegen RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore