Zaak De Roy van Zuydewijn

Hoe het sprookje slecht afliep

04 december 2013 10:24 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn bij hun huwelijk in 2001 Beeld © ANP

Het verhaal van Edwin de Roy van Zuydewijn en prinses Margarita begon als een sprookje en eindigde in complottheorieën.

De jongen en de prinses
Het begon allemaal zo mooi. In 1998 ontmoet Edwin de Roy van Zuydewijn een prinses, Margarita de Bourbon de Parme. De twee worden verliefd. In 2001 trouwen ze, in de kathedraal Saint Marie in het Franse Pyreneeënstadje Auch. 

Thumbnail

Geen geschikte kandidaat
Het lijkt een sprookjeshuwelijk, maar toch waren toen de eerste barstjes al zichtbaar. De koninklijke familie vindt econoom De Roy van Zuydewijn geen geschikte kandidaat voor Margarita. Koningin Beatrix is niet bij het huwelijk. Ook prins Carlos Hugo, de vader van de bruid, laat het afweten. 

Afluisteren: de Margarita-affaire
Twee jaar later verslechteren de verhoudingen écht. In een serie interviews met HP/De Tijd klapt het stel uit de school. De koninklijke familie laat het paar afluisteren, legt dossiers over hen aan en dwarsboomt het bedrijf van De Roy van Zuydewijn. Over de onthullingen over de 'Margarita-affaire' wordt in eerste instantie lacherig gedaan; ze worden afgedaan als complottheorieën. 

Thumbnail

In hetzelfde jaar geeft toenmalig premier Balkenende het volgen echter toe. Het kabinet der koningin blijkt zonder medeweten van het kabinet de voorganger van de AIVD opdracht te hebben gegeven om De Roy van Zuydewijn te volgen. Die begint een rechtszaak tegen de staat. 

Huwelijk loopt stuk
Tijdens het juridisch gevecht van De Roy van Zuydewijn tegen de koninklijke familie loopt het huwelijk met zijn prinses in 2004 stuk, de scheiding is in 2006 rond. De liefde van zijn leven, zo noemt hij haar ook nu nog. Margarita doet zelfs aangifte tegen haar ex, wegens schending van het ambtsgeheim. 

Terwijl Margarita nieuw geluk heeft gevonden bij jurist Tjalling ten Cate en weer is opgenomen door de koninklijke familie wint De Roy van Zuydewijn in 2011 een rechtszaak. Margarita heeft een valse aangifte tegen haar ex gedaan, oordeelt de rechter. De inmiddels berooide De Roy van Zuydewijn krijgt een schadevergoeding toegekend. 

ANP
Thumbnail

Het was prins Bernhard
Wie van de koninklijke familie opdracht gaf tot het volgen van De Roy van Zuydewijn bleef altijd onbeantwoord. Nu is er antwoord. Premier Mark Rutte schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat prins Bernhard daar om vroeg. De Roy van Zuydewijn is blij dat dit eindelijk opgehelderd is. Hij gaat een schadevergoeding eisen van de regering. "Al krijg ik daar mijn leven niet mee terug", zegt hij bij het praatprogramma Pauw & Witteman. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore