Ga naar de inhoud
Nederland

Wegens succes gestopt: de vertrekregeling van de Belastingdienst

Vijfduizend banen moesten er geschrapt bij de Belastingdienst. "Leuker kunnen we dat niet maken, wel makkelijker", dachten ze waarschijnlijk. Een fijne vertrekregeling was geboren. Maar die regeling gaat nu aan zijn eigen succes tenonder.

Wie vrijwillig vertrok kon rekenen op een flinke zak geld, uiteraard afhankelijk van het aantal dienstjaren. Voor bijna-gepensioneerden bleek het een aantrekkelijke regeling. Als een kudde bizons renden de werknemers van de Belastingdienst op deze kans af, tot grote schrik van de directeur-generaal van de dienst.

In vier maanden tijd waren er namelijk al bijna 4000 aanmeldingen, inmiddels staat de teller op 5000. Als dat zo doorging dan zou dat aantal in 2024 op 8000 zitten. Het animo was te groot en vormde een risico 'voor kritieke bedrijfsprocessen'.

Akkoord

De vakbonden en de Belastingdienst hebben nu een akkoord bereikt: de regeling wordt aangepast en per 1 september gestopt. De FNV was tegen deze nieuwe afspraak. "Het is natuurlijk niet goed als afspraken die eigenlijk voor jaren golden na vier maanden al moeten worden aangepast," reageert Mieke van Vliet. 

De Belastingdienst bezuinigt omdat het wil 'innoveren'. Eenvoudig werk verdwijnt, 5000 fulltime banen worden geschrapt en er worden 1500 nieuwe medewerkers aangenomen. Zij moeten gespecialiseerd zijn in toezicht en data-analyse.