Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Wiebes grijpt keihard in: Belastingdienst onder curatele na dure vertrekregeling

12 oktober 2016 00:54 Aangepast: 30 juli 2017 03:30
Beeld © ANP

Staatssecretaris Wiebes van Financiën grijpt keihard in bij de Belastingdienst na de vertrekregeling die veel duurder uitviel dan de bedoeling was. Zo wordt de dienst onder curatele gesteld en komt er een commissie die de besluitvorming onder de loep neemt.

Wiebes schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris kwam vorige week in de Kamer in de problemen omdat een vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst veel duurder uitviel dan de bedoeling was. 

Die vertrekregeling was nogal uit de hand gelopen en bijzonder riant. Zo zijn er zelfs ambtenaren die twee maanden voor hun pensioen nog aanspraak maken op een zak geld van 75.000 euro. De regeling werd opgetuigd omdat de dienst van 5000 medewerkers af wil. Daarvoor in de plaats moeten 1500 dataspecialisten terugkomen.

'Vlucht naar voren'

Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers kiest Wiebes na kritiek van de Kamer voor de vlucht naar voren. "Vorige week probeerde hij in de Tweede Kamer nog uit te stralen: er zijn dingen fout gegaan maar alles is onder controle. De oppositie bleef terecht doorvragen, blijkt nu wel uit het feitenrelaas."

"Dat Wiebes nu ook het zware middel van onder curatele stellen inzet is natuurlijk om de Kamer te laten zien dat het hem menens is. Het roer bij de Belastingdienst moet echt om."

Toen bleek dat de vertrekregeling populairder was dan verwacht (er wilden te veel ambtenaren weg), werd er aanvankelijk 50 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de regeling, schrijft Wiebes in zijn brief. De kostenoverschrijding werd later zelfs geraamd op 70 miljoen, maar ook dat leek al snel niet genoeg te zijn. In allerijl werd de regeling daarom gestopt. 

Meer problemen bij Belastingdienst

Volgens Wiebes is de fout met de vertrekregeling een onderdeel van een groter probleem bij de Belastingdienst. Er zou onvoldoende controle zijn op het beleid, ondanks maatregelen die waren genomen om dat te verbeteren. 

Wiebes en minister Dijsselbloem van Financiën grijpen nu in bij de Belastingdienst. Er komt een speciale commissie die de besluitvorming gaat controleren en de Belastingdienst wordt onder curatele van het ministerie geplaatst.

Ook wordt de Raad van Bestuur van de fiscus op korte termijn opgeheven, waarmee de Belastingdienst via een directeur-generaal onder directer bestuur van het ministerie van Financiën komt te vallen. Dat zou nodig zijn omdat er volgens Wiebes bij de Belastingdienst 'een hardnekkige cultuur hangt om zaken dicht bij zichzelf te houden'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore