Nederland

Jokte Wiebes over reorganisatie Belastingdienst? Oppositie wil opheldering

30 januari 2017 20:39 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
Staatssecretaris Wiebes Beeld © ANP

Het CDA betwijfelt of staatssecretaris Wiebes van Financiën de Tweede Kamer juist heeft geïnformeerd in de slepende kwestie van de reorganisatie van de Belastingdienst. Dat blijkt uit Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Een vertrekregeling bij de Belastingdienst liep vorig jaar volledig uit de hand en moest overhaast worden gesloten om een nog grotere strop te voorkomen. Korte tijd later werd bekend dat de Belastingdienst bovendien nog een naheffing van naar schatting 170 miljoen euro boven het hoofd hangt van de Belastingdienst zelf.

Als veel oudere medewerkers van een afvloeiingsregeling gebruik maken ziet de fiscus dat als een verkapte vroegpensioenregeling en volgt een naheffing.

Nooit gewaarschuwd

In een Kamerdebat over de vertrekregeling in oktober hield Wiebes nog vol dat er nooit intern is gewaarschuwd voor naheffingen: "Ik heb ze niet aangetroffen. We zijn lang met een groot team bezig geweest om de stukkenstroom door te lichten." Maar volgens Wiebes is bij deze zoektocht niks gevonden over dreigende naheffingen.

De commissie-Joustra kwam afgelopen vrijdag tot een andere conclusie en schrijft dat zeker drie keer werd gewaarschuwd voor een naheffing. Omtzigt wil daarom van Wiebes weten of hij vindt dat hij de Kamer 'correct, tijdig en volledig heeft ingelicht' over de mogelijke naheffing.

Ook de SP vraagt zich af hoe het kan dat Wiebes van niks zei te weten terwijl er toch bij herhaling is gewaarschuwd voor een naheffing. "Als blijkt dat Wiebes heeft gejokt dan heeft hij een groot probleem."

Zwaar debat

Wiebes wacht donderdag sowieso een zwaar debat. "We wisten al dat er veel mis was bij de Belastingdienst, maar uit de stukken van afgelopen vrijdag blijkt dat het allemaal nog een tandje erger is", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Vooral de waarschuwing dat de belastinginning in gevaar kan komen baart de Tweede Kamer grote zorgen. Wiebes zal met een goed verhaal moeten komen om de Kamer er van te overtuigen dat de schatkist door de problemen bij de Belastingdienst geen inkomsten misloopt."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore