Ga naar de inhoud
Nederland

Raad van State voelt niets voor een abortuspil bij huisartsen

Zelfstandige vrouwen die tussen 2005 en 2008 zwanger waren, hebben recht op een zwangerschapsuitkering van 5600 euro per kind. Beeld © iStock

Een van de belangrijkste adviseurs van de regering ziet niets in het voorstel van minister Schippers voor een abortuspil bij de dokter om ongewenste zwangerschappen af te breken. De Raad van State snapt niet waarom de nieuwe wet nodig is.

Volgens Schippers maakt het een einde aan onduidelijkheid. Volgens de Raad is die onduidelijkheid er niet.

Duidelijkheid en band met patient

Schippers vindt dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn, ook bij huisartsen terecht moeten kunnen om een vroege zwangerschap af te breken. De huisarts zou bij de ingreep in zijn praktijk alleen de abortuspil mogen gebruiken.

ZIE OOK: Raad van State uit kritiek op aftapwet: toezicht niet goed geregeld

Schippers is voor een aanpassing van de huidige wet om verschillende redenen. Zo zou het juridische duidelijkheid geven voor huisartsen die helpen bij een zwangerschapsafbreking. Die er volgens de Raad van State al: zwangerschapsafbreking mag nu alleen door een arts in een ziekenhuis of in een abortuskliniek.

Verder wijst Schippers op de sterke band tussen huisarts en patient. Volgens de raad is het in de huidige gang van zaken juist goed dat er verschillende hulpverleners betrokken zijn bij het afbreken van een zwangerschap.

Niet-bindend

Volgens de raad geeft Schippers onvoldoende aan waarom ook een huisarts een zwangerschap moet kunnen beëindigen.

Adviezen van de Raad van State zijn niet bindend. Het kabinet kan dus gewoon doorgaan met het invoeren van de wet.

Bron: RTL Nieuws