Nederland

DNB-baas Knot: 'Het gaat heel goed, maar brexit en Trump zullen impact hebben'

29 januari 2017 13:58 Aangepast: 29 juli 2017 02:00
DNB-president Klaas Knot Beeld © ANP (Archieffoto)

Economisch gezien gaat het volgens DNB-president Klaas Knot momenteel 'heel goed' met Nederland. "En dat houdt voorlopig aan", voorspelt hij.

Maar die goed draaiende Nederlandse economie wordt op termijn wel bedreigd door handelsremmende ontwikkelingen als het protectionisme van Trump en de brexit.

Niet in rancune blijven hangen 

En daarom moet er worden gewerkt aan een goede relatie met de Britten na hun vertrek uit de EU, zegt Knot. "De Britten hebben de verkering uitgemaakt, maar wij moeten niet in rancune blijven hangen'', zei hij in het tv-programma Buitenhof. "Het is niet in ons belang om dit nodeloos op te spelen. We hebben belang bij een nieuwe relatie, met zo veel mogelijk ruimte voor vrijhandel en met een ordentelijke overgangsfase."
 
Nederland kan ook last krijgen van het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, waarschuwt Knot. Als hij zijn campagnebeloftes doorzet, zal dat 'zeker impact' hebben op de internationale economie en op Nederland. Alle Nederlandse bedrijven die verdienen aan buitenlandse handel kunnen dan worden geraakt.

'Trump ziet 't volkomen verkeerd'

Volgens Knot heeft Trump een volkomen verkeerd beeld van internationale handel. "Hij ziet het als een vastgoedinvesteerder en denkt dat de winst van de één, het verlies van de ander is. Maar vrijhandel biedt een win-winsituatie, waar alle handelspartners beter van worden."

Tegelijkertijd dient er volgens Knot wel beter te worden gekeken naar de verdeling van de voordelen van vrijhandel. "Zeker in het midden van de VS wonen veel mensen die vooral aan de verliezende kant van globalisering staan, omdat er wel wat aan te merken is op de verdeling van de baten ervan. Ik denk dat het uiteindelijk om die verdeling gaat, in plaats van de wereldhandel zelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore