Nederland

Uber gaat in Amsterdam maaltijden bezorgen, gewoon met de fiets

27 september 2016 12:00 Aangepast: 30 juli 2017 07:00
De bezorgers krijgen gemiddeld 5 euro per bezorging bij UberEats. Beeld © RTL Z

Na Foodora en Deliveroo gaat nu ook Uber-maaltijden per fiets bezorgen. De nieuwe dienst UberEats rekent voorlopig geen bezorgkosten en laat je de fietsbezorger live op een kaart volgen.

UberEats is vanaf donderdag alleen te gebruiken in Amsterdam. Andere Nederlandse steden, zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam, komen later mogelijk ook aan de beurt, als de bezorgdienst 'volwassen genoeg is'. De taxidienst van Uber werd ook eerst in Amsterdam gelanceerd, om vervolgens naar andere steden uit te breiden.

UberEats

Via de UberEats-app of -website vind je restaurants en kun je tussen 11.00 en 23.00 een bestelling plaatsen. Je logt in met je bestaande Uber-account, waaraan al een betaaloptie is toegevoegd, zoals een creditcard of PayPal.

Je betaalt de komende maanden geen kosten voor de bezorging. Of dat uiteindelijk wel moet, wil Uber niet zeggen. "We zijn een paar maanden geleden in Londen live gegaan met UberEats en daar is het nog steeds gratis", aldus de woordvoerder.

De bezorger is live op de kaart te volgen. Zo weet je precies wanneer de bezorger bij je op de stoep staat. De bezorgers - er zijn er volgens Uber 'honderden' - krijgen per geleverde maaltijd en gefietste kilometers betaald. Volgers Uber ligt dit bedrag gemiddeld op 5 euro per bezorging.

Thumbnail

De fiets die de bezorgers gaan gebruiken. 

Onder andere de Amsterdamse restaurants Burgermeester, Yoghurt Barn en Cannibale Royale gaan hun eten via UberEats bezorgen. Welke commissie Uber rekent is niet bekend. Andere fietsbezorgdiensten rekenen meestal een commissie van rond de 25 procent.

Na de maaltijd kun je per onderdeel (bijvoorbeeld de burger, salade en het toetje) een beoordeling geven, naast de bezorging.

Elektrische fietsen van VanMoof

Uber is een samenwerking aangegaan met de Nederlandse fietsenbouwer VanMoof om bezorgers een elektrische fiets te laten leasen. Daarmee kunnen ze volgens Uber sneller maaltijden afleveren en daarmee meer verdienen. Bezorgers kunnen ook hun eigen fiets pakken.

"Tienduizenden mensen in Amsterdam maken nu al gebruik van de Uber-app voor het bestellen van een rit via een simpele druk op de knop. Op exact dezelfde manier gaan we nu ook maaltijden tot aan de voordeur brengen", aldus Marco Knitel, algemeen manager van UberEats in Nederland.

Thumbnail

Zo ziet de app eruit.

Deliveroo en Foodora

​Het voordeel van deze nieuwe thuisbezorgdiensten is dat restaurants die geen eigen bezorgers in dienst hebben, toch nog hun maaltijden kunnen leveren. Als fietsbezorger kun je - net als een Uber-chauffeur - per keer een opdracht aannemen. De ene keer haal je bij een lunchroom je bestelling op, de andere keer bij een ijssalon.

In tegenstelling tot UberEats zijn Foodora en Deliveroo al actief in meerdere Nederlandse steden. De drie partijen hebben naast de fietsbezorging nog iets gemeen: ze richten zich op het hogere segment van de restaurants, terwijl het grote Thuisbezorgd zich vooral richt op pizza's, shoarma en friet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore