Nederland

Fabrikanten vaag over 'natuurlijke' zoetstof stevia

12 december 2013 15:58 Aangepast: 12 december 2013 16:01
Een Franse stevia-kwekerij Beeld © ANP

Fabrikanten die op etiketten de zoetstof stevia vermelden, verdoezelen vaak dat er ook nog synthetische zoetstoffen in het product zitten. Omdat stevia vrij bitter is, gebruiken de fabrikanten nog andere stoffen en soms zelfs suiker.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het zoetmiddel stevia komt van de steviaplant en wordt verwerkt in onder meer chocolade, jam en bakproducten. Het mag sinds drie jaar in Nederland worden gebruikt als zoetstof en is sindsdien aan een opmars bezig. 

Extra zoetstof tegen bittertje
Fabrikanten suggereren volgens de bond dat stevia zorgt voor de zoete smaak. Maar omdat de stof vaak een wat bittere smaak heeft, stoppen ze daarnaast andere zoetstoffen of zelfs gewone suiker in het product. Zo bevat cola met stevia van Albert Heijn wel minder calorieën dan gewone cola, maar zitten er nog steeds 74 kilocalorieën in een glas terwijl lightcola, op basis van synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, geen calorieën bevat.

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen fabrikanten die de regels overtreden en duidelijke kaders stelt om misleiding tegen te gaan. In een reactie laat de autoriteit weten dat het nog maar de vraag is of er strengere regels en controles komen. "Op dit moment zijn er voor ons voldoende handvatten om te handhaven", aldus een woordvoerster donderdag. "Het gaat hier om een kwestie die niet te maken heeft met de voedselveiligheid."

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore