Nederland

Eerste JSF landt op Nederlandse basis

23 mei 2016 21:18 Aangepast: 31 juli 2017 10:00
JSF Beeld © ANP

Voor het eerst is een F35 van de Nederlandse luchtmacht geland op een basis in Nederland. Onder het toeziend oog van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie, personeel van de luchtmacht en honderden vliegtuigspotters zijn de eerste toestellen aangekomen op vliegbasis Leeuwarden.

Er was veel belangstelling voor de komst van de nieuwe straaljagers. De Luchtmacht zond de landing uit via een livestream op Facebook. Deze kan je hier nog een keer bekijken:
 

Het gevechtsvliegtuig voert komende weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.

De twee JSF's werden opgehaald door een toestel van de luchtmacht met aan boord de minister. Een paar F-16's, die de F-35 gaat vervangen, escorteerde de vliegtuigen. Nederland krijgt uiteindelijk 35 toestellen. Die kosten bij elkaar 5,2 miljard euro.

Protest tegen JSF

Vandaag is geprotesteerd tegen het toestel. Een handvol mensen van protestbeweging 'Niet in mijn naam' laat met spandoeken zien het niet eens te zijn met de 4,5 miljard euro die Nederland voor aanschaf van de JSF heeft gereserveerd. "De Vliegende Fyra is de vervanger van de F-16, waarmee Nederland op dit moment bommen gooit op Syrië'', staat in een verklaring. De club strijdt tegen die bombardementen en de macht van de wapenindustrie.

De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni. Het toestel wordt pas in 2018 of 2019 gestationeerd in Nederland. Tot die tijd worden piloten opgeleid en wordt er nog getest met het nieuwe vliegtuig.

Meer op RTLNieuws.nl:
JSF, een hoofdpijndossier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore