Nederland

Iets meer trillingen dan F-16, maar minder overlast JSF

27 mei 2016 13:04 Aangepast: 31 juli 2017 09:00
JSF Beeld © ANP

Omwonenden van de vliegbases Volkel en Leeuwarden ervaren maar weinig verschil tussen tussen het nieuwe gevechtstoestel van het leger, de JSF, en de oude F-16's.

De JSF (officieel de Joint Strike Fighter of F-35) veroorzaakt iets meer trillingen en iets meer herrie, maar de omwonenden ervaren de geluidsbelasting toch als lager dan die van de F-16. Dat heeft te maken met het soort geluid dat de gevechtstoestellen produceren. De F-16 maakt een gierend geluid, de JSF een brommend geluid, dat als minder storend wordt ervaren.

De verschillen waren ook maar heel klein, zegt het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum dat de enquête heeft uitgevoerd. In de middag en in de vroege avond is rond Leeuwarden en rond Volkel gevlogen. Rond elke basis deden ongeveer 600 omwonenden mee aan een enquête over de hinder die ze ervaren. Vandaag waren alleen de resultaten van de middagvlucht beschikbaar.

Defensie blij

Defensie is uiteraard blij met de eerste resultaten van het onderzoek. "Er waren vooraf veel zorgen bij omwonenden over de herrie die de JSF zou maken. We hopen dat we die zorgen weg hebben kunnen nemen en dat de mensen gerustgesteld zijn", zegt Geert Ariëns, commandant van de vliegbasis Volkel​.

Zowel in Leeuwarden als in Volkel worden de resultaten van de enquête met bewonersorganisaties besproken. Als de F-35 echt gaat vliegen wordt een permanent geluidsmeetnet ingericht, onder andere gebaseerd op de ervaringen van gisteren.

Wij gingen gisteren ook langs om te luisteren hoeveel geluid de JSF's maken. Bekijk hier onze reportage:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore