Nederland

'Driekwart Nederlanders wil gaswinning Groningen stoppen'

13 september 2016 13:45 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

Bijna drie op de vier Nederlanders wil af van de wining van aardgas in Groningen. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Het belangrijkste argument om de gaskraan dicht te draaien: de aardbevingen die erdoor veroorzaakt worden. Om die reden is de gaswinning de afgelopen jaren al flink door het kabinet beperkt. Maar volgens het onderzoek gaat dat de meeste mensen niet ver genoeg: zij willen helemaal geen gaswinning meer in Groningen.

Volgens Ike Teuling van Milieudefensie is dit geen 'wij van WC-eend'-onderzoek. Hij zegt dat het een echt onafhankelijk onderzoek is.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1500 Nederlanders, daarvan kwam een kwart uit de provincie Groningen. In deze provincie woont bijna 3,5 procent van alle inwoners van Nederland.  

Gasbaten nu 4 miljard per jaar

Mocht daadwerkelijk worden gestopt met het winnen van gas in Groningen, dan betekent dat dat de overheid de inkomsten zal missen. De afgelopen jaren daalden de inkomsten uit gaswinning in Groningen van 12 miljard euro tot 4 miljard euro in 2016.

Volgens het onderzoek zijn aan degenen die werden ondervraagd ook alle voors en tegens voorgelegd.

Gaswinning al flink gedaald

Een deel van de ondervraagden wil meteen stoppen met boren, maar een groter deel is juist voorstander van een geleidelijk stoppen. Eerder dit jaar besloot het kabinet al de gaswinning te verminderen van 27 miljard naar 24 miljard kubieke meter per jaar.

Sinds 2012 is de gaswinning in Groningen al gehalveerd. Het kabinet reageert daarmee op de onrust in Groningen over het aantal aardbevingen. Die worden veroorzaakt door het oppompen van gas uit de bodem.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore