Ga naar de inhoud
Gevaarlijke blusdekens

Vlam in de pan? Dit moet je wél doen

Beeld © Thinkstock

Van plan om volgende week weer oliebollen en appelbeignets te bakken? Let dan goed op. Bij olie- en vetbranden werken veel blusdekens niet. Dit moet je wél doen als je vlam in de pan hebt.

De brandweer, de Brandwonden Stichting en het Instituut Fysieke Veiligheid adviseren om bij brand in de pan de volgende stappen te volgen:

  • bedek je handen, indien mogelijk. Bijvoorbeeld door ovenhandschoenen aan te trekken;
  • dek de pan af met een passend deksel (begin daarmee aan jouw kant van de pan, je wilt niet dat je met de deksel de vlammen naar je toe duwt);
  • zet de warmtebron (bijvoorbeeld het fornuis of de frituurpan) uit;
  • zet de afzuigkap uit;
  • laat de pan (met deksel erop) staan totdat hij is afgekoeld. Dat betekent dat hij minstens een uur zo moet blijven staan;

Als de brand groter is dan de pan, dan is het advies om huisgenoten te waarschuwen en naar buiten te gaan. Eenmaal buiten moet dan - uiteraard - 112 gebeld worden.

Wat je vooral niet moet doen:

  • brandende olie of brandend vet proberen te blussen met water. Heet water en vet veroorzaken samen een explosie;
  • een brandende pan vastpakken. Door de hitte kan je kleding in brand vliegen;
  • de pan verplaatsen. Daarbij ontstaat het risico dat je brandende olie morst, en daardoor wordt de brand groter;
  • met de pan gaan lopen. Als je hete vloeistoffen morst, dan is het risico op brandwonden groot.
Bron: RTL Nieuws