Nederland

Gemeenten rekenen op hoge opkomst Kamerverkiezingen

04 februari 2017 08:26 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Een stembus in Oss wordt geleegd bij de herindelingsverkiezingen van 2014. Beeld © ANP

De gemeenten gaan ervan uit dat het dringen wordt bij de stembus op 15 maart. Dat blijkt uit hun bestellingen bij Procura, dat gespecialiseerd is in het leveren van stembiljetten, kiezerspassen en kandidatenlijsten.

Omdat niet alle kiezers komen opdagen, bestellen gemeenten normaal gesproken een aantal stembiljetten dat ligt rond de 75 procent van het aantal kiesgerechtigden. "Deze keer zien we dat dit percentage is opgehoogd tot 90 en in veel gevallen zelfs 100", zegt een woordvoerder van Procura. Het bedrijf levert ongeveer de helft van de documenten die bij verkiezingen nodig zijn.

13 miljoen kiesgerechtigden

Er zijn dit jaar rond de 13 miljoen kiesgerechtigden. Bij de laatste Kamerverkiezingen (2012) bracht 74,6 procent van hen zijn stem uit. Dat was één van de laagste opkomstpercentages sinds 1970, toen de opkomstplicht werd afgeschaft. Alleen in 1998 kwamen er minder kiezers opdagen: 73,3 procent.

Gisteren maakte de Kiesraad bekend dat 28 partijen aan de verkiezingen meedoen. Zestien ervan staan op de stembiljetten in alle kieskringen; de rest doet niet in het hele land mee.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trots op NL mag niet meedoen: 'We gaan in protest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore