Nederland

PVV populair onder jonge kiezers: 'Jongeren zijn angstiger geworden'

01 februari 2017 08:33 Aangepast: 29 juli 2017 01:00
Atkinson, Le Pen, Wilders en Van Grieken (Vlaams Belang) bij de presentatie Beeld © ANP

In maart mogen er zo'n 1,6 miljoen jongeren naar de stembus. Een flink deel van de jonge stemmers kiest waarschijnlijk voor de PVV.

"Wie is bang voor een aanslag in Nederland?", vraagt EditieNL-verslaggever Gerben Kamphorst. In een klas van het ROC Mondriaan in Den Haag steekt bijna iedereen zijn hand op. "Heel vaak zijn er evenementen waar grote groepen mensen naartoe gaan," reageert een meisje. "En dan ga je wel drie keer nadenken of je ernaar toe moet gaan, want je weet maar nooit of het zou kunnen gebeuren."

Partijleider van de PvdA Lodewijk Asscher vertelt in de Editie-NL serie De Klas Kiest wat zijn partij aan de terreurdreiging zou willen doen: meer politie, meer bevoegdheden voor geheime diensten. Maar voor een grote groep jongeren buiten die klas is het blijkbaar niet genoeg. 

PVV populair onder jongeren

Onderzoeksbureau Kantar vroeg Nederlanders tussen de 18 en 25 jaar naar hun stemvoorkeur. De partij van Geert Wilders blijkt veruit de populairste partij:  21 procent van de jongeren zegt op de PVV te gaan stemmen. Op grote afstand gevolgd door GroenLinks, waar 7 procent op zou stemmen en de VVD, goed voor 6 procent. 29 procent van de respondenten is er nog niet uit en 11 procent zegt sowieso niet te gaan stemmen.

Bij andere leeftijdscategorieën is de partij van Wilders minder populair. 16 procent van de 26 tot 34-jarigen gaat voor de PVV. Bij 35 tot 54-jarigen gaat het om 12 procent, bij 55-plussers om 13 procent.


Thumbnail

Lodewijk Asscher voor de klas van het ROC Mondriaan in Den Haag.

'Ik wil een statement maken'

Veel jongeren blijven thuis bij verkiezingen, zegt Koen de Groot van Kantar Public. "Het is nu al te zeggen dat de opkomst onder jongeren tientallen procenten lager ligt dan onder ouderen." Het is daarom de moeite waard om te kijken naar het percentage PVV-stemmers onder de jongeren die zeker weten dat ze naar de stembus gaan in maart. Reken je alleen deze groep mee, dan groeit de populariteit van de partij onder deze doelgroep naar 33 procent. 

De jongeren konden ook aangeven waarom ze voor Wilders kiezen: "Omdat ik het wel een beetje zat ben in dit land met dat gezeik over discriminatie etc. Het wordt tijd voor tegengas," reageert een respondent die dit jaar voor het eerst kan gaan stemmen.

Een ander zegt: "Ik wil misschien een statement maken. Zoals het nu gaat, gaat het niet. Eerlijk gezegd blijf ik diep in mijn hart een VVD’er."

Jongeren zijn pessimistischer geworden

Peter Kanne van onderzoeksbureau I&O Research deed aan het eind van dit jaar onderzoek naar het stemgedrag en maatschappijvisie Nederlanders in opdracht van maandblad Vrij Nederland. In totaal deden er 2850 Nederlanders mee, waarvan 262 jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud.

Jonge Nederlanders zijn – in vergelijking met 2007 - rechtser en pessimistischer geworden, was zijn conclusie. "Ze zijn angstiger geworden over gebeurtenissen in de wereld en voor oorlogen die uit kunnen breken. Ook zijn ze meer dan oudere kiezers bezig met immigratie."

Meer angst voor oorlog

Een derde van alle Nederlanders is bang voor oorlog in ons land, ten op zichte van 48 procent van de jongeren. Ook I&O komt tot de conclusie dat de PVV de favoriete partij is onder jonge stemmers. Volgens het bureau gaat 27 procent van de 18 tot 25 jarigen voor de partij van Wilders. In 2007 ging een vergelijkbaar percentage nog voor de SP.

"Je ziet eigenlijk twee groepen", zegt Kanne. "Je hebt jongeren met een voorkeur voor VVD en PVV, die vinden veiligheid en migratie heel belangrijk. Dat zijn met name lageropgeleiden. Anderzijds heb je hogeropgeleide jongeren die vooral kiezen voor thema’s als duurzaamheid en onderwijs. Opleidingsniveau is hierin echt bepalend."


Thumbnail

Geert Wilders gaat op de foto met een vrouwelijke aanhanger op de markt in Spijkenisse. Bron: ANP.

Meer onzekerheid

Tijdens focusgroepgesprekken met jongeren bemerkt onderzoeker Kanne veel angst, onrust en stress. "Er ligt veel prestatiedruk op jongeren. Ze moeten veel, voor school, voor werk. Of dat dan direct leidt tot meer stress over maatschappelijke ontwikkelingen is moeilijk te zeggen."

Economisch gezien heeft de Nederlandse jeugd in elk geval harde klappen gehad tijdens de crisis. Nederlandse jongeren zijn in besteedbaar inkomen duidelijk harder geraakt door de crisis dan ouderen, zo blijkt uit deze grafiek van de hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen.

Meer flex en meer ongelijkheid

De inkomensongelijkheid onder jongeren is daarnaast toegenomen. Op dit moment zit ruim 10 procent van de jongeren werkloos thuis; in 2013 ging het nog richting de 14 procent. 

Vanwege het nieuwe leenstelsel blijven meer studenten bij hun ouders wonen. En meer jongeren hebben te maken met flexibele contracten dan tien jaar geleden. 

 

Ook Le Pen ook populair bij Franse jeugd

In Frankrijk zitten nog meer jongeren thuis zonder werk: 1 op 4. En vooral bij jeugd leeft de overtuiging dat Wilders' collega Marine Le Pen - onder andere dankzij minder migratie - voor meer banen gaat zorgen, schreef Foreign Policy in oktober

Zo’n 28 procent van de 18 tot 24-jarigen had toen de voorkeur voor Front National. De andere twee partijen kwamen beiden uit op 21 procent van de stemmen van jongeren.

"In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn het de oudere mensen uit de arbeidersklasse die vervreemd zijn en het systeem op willen blazen. In Frankrijk zijn het de jongeren", aldus FP.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore