Ga naar de inhoud
Sharon overleden

Sharon niet herdacht in Tweede Kamer

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon wordt morgen niet herdacht in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders had daar om gevraagd, maar Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft besloten geen herdenking te houden.

Van Miltenburg besloot dat na overleg met de fracties. Wel zal ze namens de Tweede Kamer een condoleancebrief sturen naar de Israëlische ambassadeur in Den Haag, meldt de woordvoerder van de Kamervoorzitter.
 
Wilders, die vandaag ook aanwezig was bij de herdenkingsplechtigheid voor Sharon in Jeruzalem, wilde dat de Kamer 'uit respect' bij het overlijden van de Israëlische oud-premier stil zou staan.
 
'Omstreden figuur' 
Het is niet bekend of er fracties waren die bezwaren hadden tegen een herdenking van Sharon. De woordvoerder van Van Miltenburg wilde daarover niets zeggen en verwees naar 'beleidslijnen' voor de herdenking van oud-staatshoofden of oud-regeringsleiders.
 
De SP had in elk geval geen bezwaar tegen een herdenking, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij noemt Sharon weliswaar een 'omstreden figuur' die politiek verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden in het begin van de jaren 80, maar hij zegt ook dat Sharon daarvoor is afgetreden en dat hij later na democratische verkiezingen premier is geworden.
Bron: RTL Nieuws/ANP