Ga naar de inhoud
Nederland

Bizarre babynamen: van Provider tot Hilarius

Van oer-Hollands tot namen waarvan je denkt 'Hoe kom je erop?' en 'Waarom?!' De namendatabase van de Sociale Verzekeringsbank bevat ook dit jaar weer veel bijzondere namen, want veel ouders lieten hun creativiteit helemaal de vrije loop.

RTL Nieuws maakte een selectie. Honey, het Engelse woord voor honing, is een geliefd koosnaampje. Vooral voor vrouwen. Maar er werd ook een jongen geboren met die naam. Dus als je iemand 'Honey' hoort roepen op straat, kan het nu ook zijn dat iemand zijn of haar zoon roept. 

Bij sommige namen in de database kun je een lach niet onderdrukken. Wij hadden dat bijvoorbeeld bij Hilarius. Hi-la-risch. Anderen slaan door in de korte namentrend en vinden één letter genoeg. I is in 2013 ook geboren. Geen idee of je het uitspreekt als het Nederlandse i ('Ie') of als 'Eye'. En deze dan: QuiNHCy. Met drie hoofdletters.

Ben je fan van acteur Al Pacino? Dan noem je je zoon gewoon Alpacino. Of vind je de films van regisseur Ridley Scott goed? Dan is Ridley-Scott de naam voor jou(w zoon).

En ja, een pasgeboren baby heeft de naam Provider meegekregen. Er is is ook een Migchiel, voor de zekerheid met een g èn een ch. De namen met een apostrof zijn ook populair: D'ShwanD'oveanny, N'quensio, D'sire en deze tongbreker: Xzi’Jayno.

En dan de meisjes: Miley Cyrus - voormalig Disney-ster, nu wannabe seksbom - was in 2013 veel in het nieuws. Dat zien we ook terug in de babynamen: er werden 29 Miley's geboren. De naam van de Noorse prinses valt ook in de smaak: vier meisjes werden vorig jaar Mette-Marit genoemd. Of de ouders van Amara (7x) en A'mara (1x) zich door onze weervrouw Amara Onwuka hebben laten inspireren, konden we niet navragen. 

Ook zijn we benieuwd naar de overwegingen van de ouders die hun dochter de naam Abhoney-Spechel-ley meegaven. Of Niihaal Mohammed Ahmed H-. Of Mexx. Shopte de moeder soms graag bij de gelijknamige kledingwinkel? En de ouders van Nike dachten vast: just do it. 

Mackenzie (9x) en MacKenzie (1x) zijn in de VS veelvoorkomende meisjesnamen. In Nederland vond een ouderpaar dat misschien wel te ingewikkeld. Het werd Mekensie. Een andere naam in de categorie 'ik schrijf het op zoals ik het uitspreek': Djuly.

Ze zijn er overigens nog wel hoor, de 'gewone' Hollandse namen. Zo werd vorig jaar 372 keer een Jan geboren en twaalf keer een Mies. Wil je traditioneel met een 'twist'? Dan kun je je zoon altijd nog Willemijndert noemen.

Bron: RTL Nieuws