Nederland

28 partijen doen mee aan de verkiezingen Tweede Kamer

03 februari 2017 17:35 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Stemmen tellen in Den Haag (archieffoto). Beeld © ANP

Wie op 15 maart naar de stembus gaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, kan kiezen uit 28 partijen. Dat heeft de Kiesraad zojuist bekendgemaakt.

Van de 28 partijen doen er 16 mee in alle kieskringen. Van de 31 partijen die zich maandag hadden aangemeld, zijn er drie afgevallen, waaronder Trots op Nederland. Zij betaalden geen waarborgsom.

ZIE OOK: Deze partijen doen op 15 maart mee aan de verkiezingen

28 deelnemende partijen is een evenaring van het oude record van hoogste aantal deelnemende partijen.

Een recordaantal van 81 partijen toonde aanvankelijk interesse om mee te doen. Verreweg het grootste gedeelte is om uiteenlopende redenen afgevallen. Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee, terwijl 48 partijen zich eerder hadden laten registreren.

Stembiljet te klein?

Het lijkt er nu op op dat het huidige stembiljet te klein is. Het biljet was de afgelopen jaren 70 bij 50 centimeter groot. Daar kunnen maximaal 21 partijen op. De partijen staan dan allemaal naast elkaar op de voorkant van het biljet. Het biljet kan worden verbreed tot een meter. Dan passen er 32 partijen op.

Bestaansrecht of niet?

Als je als partij wilt meedoen aan de verkiezingen, moet je je registreren bij de Kiesraad. Partijen moeten zich dan wel aan een aantal voorwaarden houden. Partijen die nog niet in de Tweede Kamer zitten, moeten 580 ondersteuningsverklaringen verzamelen: 30 steunverklaringen in 19 kiesdistricten. In kieskring Bonaire moeten nieuwe partijen over minstens 10 ondersteuningsverklaringen beschikken. 

Partijen die al in de Tweede Kamer zitten, hoeven geen ondersteuningsverklaringen te verzamelen. De nieuwe partijen hebben bovendien een waarborgsom van 11.250 euro moeten betalen. De verplichte ondersteuningsverklaringen en de waarborgsom zijn bedoeld om te voorkomen dat te veel kleine partijen meedoen aan de verkiezingen. Door deze drempel moeten partijen eerst aantonen dat ze bestaansrecht hebben.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore