Nederland

Wiebes worstelt zich door vinnig debat over problemen Belastingdienst

02 februari 2017 19:02 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Staatssecretaris Eric Wiebes geflankeerd door Belastingdiensttopman Jaap Uijlenbroek. Beeld © ANP

Staatssecretaris Wiebes is opnieuw gegrild in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Kamerleden maken zich grote zorgen of de belastinginning niet in gevaar komt. En hoe het kon dat Wiebes niet wist van de problemen door de uit de hand gelopen reorganisatie, totdat het te laat was.

Al aan het begin van het debat eiste Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dat Wiebes interne stukken van de Belastingdienst openbaar maakt. Daarin werd gewaarschuwd voor een miljoenenheffing die de organisatie tegemoet kon zien vanwege de uit de hand gelopen vertrekregeling. Die regeling viel zo'n 70 miljoen euro duurder uit dan begroot, omdat er veel meer ambtenaren gebruik van maakten dan vooraf was gedacht.

Er vertrokken zo veel mensen dat een commissie die onderzoek deed naar de gevolgen van de reorganisatie waarschuwde dat de belastinginning in gevaar komt. Vanzelfsprekend delen Kamerleden die zorg. Dagelijks int de fiscus zo'n 1 miljard euro aan belastingen. 

Niet of wel gewaarschuwd?

Eerder had Wiebes gezegd dat er intern niet gewaarschuwd was, maar de commissie die de bestuurlijke chaos bij de Belastingdienst heeft onderzocht stuitte er wel op. Wiebes gaf gisteren al wel toe dat hij 'een nuance had moeten aanbrengen' in die ontkenning.

Toch wil hij de stukken niet openbaar maken, omdat het om een zogeheten intern beraad gaat en daarmee volgens hem niet om een officieel stuk. In de Kamer is scepsis over Wiebes' lezing dat hij pas op de hoogte was van de vertrekregeling toen die al ontspoord was.

Starre houding

De starre houding van Wiebes schoot veel Kamerleden in het verkeerde keelgat, en dat zorgde voor een vinnige sfeer. Toch hoeft de staatssecretaris niet te vrezen voor zijn politieke leven, ook omdat de coalitiepartijen VVD en PvdA niet van plan waren om Wiebes in de problemen te brengen.

Niet het laatste debat

Het debat vandaag was sowieso niet het laatste over de fiscus voor Wiebes deze regeerperiode. Volgende week moet hij tekst en uitleg geven over het beveilingslek dat tv-programma Zembla onthulde. Hij kondigde eerder al een onderzoek aan. Ook privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens doet een onderzoek naar de beveiliging van persoons- en financiële gegevens door de dienst. 

Volgens Zembla heeft de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven onvoldoende beveiligd in de periode van 2013 tot 2016.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore