Oud-topambtenaar Demmink vervolgd

Staat stopt met betalen advocaatkosten Demmink

22 januari 2014 16:12 Aangepast: 05 maart 2014 17:19
Beeld © ANP

De Staat stopt met het betalen van de verdediging van oud-topambtenaar Joris Demmink. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besloten. Het gaat dan om de kosten voor de strafrechtelijke procedure.

De advocaatkosten die Demmink maakt in de zaak die hij heeft aangespannen tegen het Algemeen Dagblad, worden nog wel vergoed door de Staat.

Gerechtshof besloot tot nieuw onderzoek
Demmink wordt al jaren in verband gebracht met misbruik van minderjarige jongens. Demmink zelf heeft altijd ontkend en volgens het Openbaar Ministerie was al die jaren geen hard bewijs. Gisteren besloot het Gerechtshof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie Demmink moet gaan vervolgen, op verdenking van verkrachting.

De Nederlandse Staat betaalde de afgelopen jaren de advocaatkosten van Demmink, omdat de topambtenaar vanwege zijn functie beschuldigd zou worden, zo was de redenering van Opstelten en zijn voorgangers. In november 2013 ging het om een bedrag van bijna 40.000 euro.

Twijfels bij eerder onderzoek
Twee Turkse mannen beweren in 1996 door Demmink te zijn misbruikt. Ze eisten bij het gerechtshof in Arnhem dat het OM Demmink zou vervolgen. In december liet het OM nog weten daar geen aanleiding voor te zien.

Het Openbaar Ministerie deed recent nog onderzoek of Demmink naar Turkije was geweest. Op basis van dat onderzoek concludeerde justitie dat Turkije geen informatie heeft dat Demmink in 1996 in Turkije was.

Advocaat Adèle van der Plas van de beide Turkse mannen twijfelde toen al openlijk aan dat onderzoek. Er zou alleen gekeken zijn naar gegevens van de afdeling grensbewaking, asiel en vreemdelingen. Volgens Van der Plas zou Demmink daar helemaal niet geregistreerd staan, omdat hij destijds een diplomatiek paspoort had.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore