Live

Wiebes opnieuw in debat vanwege problemen Belastingdienst

09 februari 2017 09:19 Aangepast: 28 juli 2017 23:00
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld © ANP

Opnieuw moet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën de Tweede Kamer ervan zien te overtuigen dat hij de problemen bij de Belastingdienst onder controle heeft.

VVD'er Wiebes moet zich in een speciaal debat verantwoorden voor fouten die gemaakt zouden zijn bij de beveiliging van financiële en persoonlijke gegevens van belastingbetalers. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, is al een onderzoek begonnen.

Persoonsgegevens slecht beveiligd

Volgens het tv-programma Zembla heeft de fiscus de financiële en persoonlijke gegevens van elf miljoen belastingbetalers en twee miljoen bedrijven jarenlang onvoldoende beveiligd. Wiebes zegt de ernstige aantijgingen uiterst serieus te nemen.

Maar welke signalen er intern waren dat er problemen waren met de beveiliging van persoonsgegevens, daarover kan Wiebes maar weinig zeggen. Dat leidt tot chagrijn bij veel Kamerleden. 

Ondertussen wordt de situatie voor Wiebes alleen maar lastiger. Want waar de bewindsman aangeeft nog de documenten over het beveiligingslek nog niet boven water heeft, heeft Zembla ze wel al gevonden.

Hij doorstond vorige week nog een venijnig debat over misstanden bij de fiscus, zoals de rammelende reorganisatie. Een vrijwillige vertrekregeling valt tientallen miljoenen euro's duurder uit en bovendien gaan de verkeerde mensen weg.

Hieronder kon je het debat live volgen, inmiddels is deze afgelopen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore