Nederland

Biologische producten goedkoper in supermarkt

05 juli 2016 10:06 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Beeld © ANP (archieffoto)

Wie biologisch eet en op de kleintjes let, kan beter naar de supermarkt gaan dan naar de natuurvoedingswinkel. In de supermarkt zijn de meeste biologische producten goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot 36 procent, meldt de Consumentenbond.

De bond vergeleek de prijs van 150 producten bij supers en biologische winkels. Supermarktketen Dirk is voor biologische producten over de gehele linie het goedkoopst, op de voet gevolgd door Deka, Hoogvliet en Jumbo. 

12 euro verschil

Opvallend is volgens de bond dat het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch erg afhangt van het soort product. Biologische kip is bijvoorbeeld zo'n drie keer duurder dan niet-biologische, maar er is nauwelijks prijsverschil tussen biologische en gewone melk. 

Wat kost bij de verschillende supermarkten een identiek 'biologisch' mandje met kipfilet, melk, koffie, appelsap en spaghetti?

  • Dirk: 26,60 euro
  • Albert Heijn 29,68 euro
  • Biosupermarkt Ekoplaza: 33,45 euro
  • Biologische eetwinkel Estafette: 38,40 euro

Andere prijsvergelijkingen: een pond biologische kipfilet kost bij Albert Heijn 12,74 euro en bij Estafette 15,44 euro, maar een liter halfvolle biomelk is bij beide winkels 1,05 euro. 

Waarom Estafette zo duur is? Ze zeggen dat dat te maken heeft met kwaliteit, smaak, de manier van produceren en een eerlijke beloning voor de boer. 

Kwaliteit en aanbod

Volgens EkoPlaza is hun biologisch aanbod niet te vergelijken met dat uit de reguliere supermarkt omdat veel producten een andere samenstelling hebben. Ook wijzen zij op hun brede assortiment. Het verschil in assortiment is inderdaad groot tussen reguliere supermarkten en natuurvoedingswinkels, hoewel het aanbod in de 'normale' supermarkten stijgt.

Consumenten hebben de minste keuze bij Dirk, Deka, Emte en Spar (300 tot 350 producten). De andere supermarktketens bieden tussen de 1100 en 1400 biologische producten aan. De Consumentenbond heeft in dit onderzoek de kwaliteit van de biologische producten buiten beschouwing gelaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van