Bestaat het middengebied van de markt niet meer? Topman Jan-Derek Groenendaal van Etos kiest voor een combinatie: goede service én een goede prijs.
Groenendaal is gepokt en gemazeld in de sector van drogisterijen, hij werkte hiervoor vier jaar bij Ici Paris XL en daarvoor een aantal jaren voor AS Watson, de moeder van Kruidvat.
Hij wil niet kiezen tussen de onderkant en de bovenkant van de markt: ''we denken dat je met een hele goed mix van die twee heel erg succesvol kunt zijn''. Dat geldt voor bijvoorbeeld voedingssupplementen.
Specialer
In het algemeen wil Etos groeien door dat consumenten als ze iets zoeken in eerste instantie aan Etos denken (en er ook kopen). Etos moet specialer worden doordat er bepaalde merken te koop zijn. Zo is afgelopen zomer het middengebied in de winkel aangepast.
Het hele assortiment is tegen het licht gehouden en ondertussen is 40 procent van alle producten die in de winkels te vinden zijn 'spannender gemaakt', legt Groenendaal uit.
Bij babyverzorging zijn er nu producten met een hogere toegevoegde waarde en er zijn speciale merken aan het assortiment toegevoegd. Denk daarbij aan Dokter Leenarts, dat een speciale productlijn heeft ontwikkeld voor dermatologische producten voor baby's. Etos is de enige drogist in Nederland waar dit product in de schappen ligt.
Topman Jan-Derek Groenendaal van Etos
Ook Burt's Bees (onder meer make-up op natuurlijke basis) en Naïf (babyverzorging zonder toevoegingen als parabenen en chemicaliën) horen tot die speciale producten die klanten naar Etos moeten trekken.
Ook concurreren met Bodyshop
Groenendaal ziet niet alleen Kruidvat en Ici Paris XL als concurrenten, maar ook ketens als Body Shop, Lush en Kiko. Het assortiment van Etos is veel breder, maar Groenendaal heeft wel als doelstelling om ook met die ketens te concurreren. Zo heeft Etos vorig jaar zelf een wellness-lijn ontwikkeld: Botanical Boost. Dat gebeurde samen met de Hortus Botanicus in Amsterdam. Etos kan zo aan de klanten een mooi verhaal vertellen, net als Body Shop en Lush.
Natuurlijk verkoopt Etos veel A-merken, maar het eigen merk is het belangrijkste speerpunt om klanten te verleiden. De omzet van het eigen merk moet nog flink groeien. Het aandeel in de omzet verschil per product, maar het ligt voor Etos als geheel op tussen de 20 en 30 procent.
''Als je niet vernieuwt dan gaan klanten zich afvragen waarom ze nog naar binnen zouden komen'', aldus Groenendaal.
Meer winkels
In 2019 bestaat Etos honderd jaar en dat jaar geldt voor Groenendaal een beetje als magisch jaar. Etos moet dan een groter marktaandeel hebben. Het aantal winkels zal groeien, mede doordat DA-franchisenemers overstappen op Etos. Vorig jaar zijn vijf DA-winkels omgebouwd tot Etos, nu wordt gesproken over ombouw van meer dan het dubbele aantal winkels.
Plannen om naar het buitenland te gaan heeft Groenendaal niet. Ketens die in meerdere landen actief zijn hebben een sterke inkoopkracht, maar Etos heeft dat ook, want het werkt samen met Ahold (dat ook Albert Heijn heeft), de aandeelhouder. Ahold gaat fuseren met het Belgische Delhaize en krijgt zo nog meer inkoopkracht.
Nog niet bestellen via eigen site
Die link blijkt ook uit de activiteiten op internet. Etos heeft wel een eigen site, maar als je iets wilt bestellen, dan kan dat via ah.nl, of via bol.com (ook van Ahold). Groenendaal zou graag willen dat klanten via de site van Etos kunnen kopen, maar op korte termijn zal dat nog niet het geval zijn. Wie weet in 2019, bij het honderdjarig bestaan.