Ga naar de inhoud
Nederland

Oproep BN'ers voor 'onze beschaving' in paginagrote advertentie

Jan Kooijman, Cornald Maas, Foppe de Haan en Maarten van Rossem ondertekenden de oproep.

Bekende en wat minder bekende Nederlanders doen in een paginagrote advertentie in de Volkskrant een beroep op iedereen. Ze vragen alle Nederlanders 'pal voor de beschaving te staan' staan en zich los maken uit 'de traditie van Brexit en Trump'.

De groep van 29 mensen heeft de oproep geplaatst onder het motto Wij zijn Nederland. Op de wijzijnnederland.nu kan iedereen de verklaring ondertekenen. 

ZIE OOK: Update: Oproep bezorgde BN'ers komt uit PvdA-koker

Onder de ondertekenaars zijn acteurs Jan Kooijman en Jon van Eerd, historicus Maarten van Rossem, presentator Cornald Maas, oud-burgemeester Job Cohen, PvdA-lijsttrekker en vicepremier Lodewijk Asscher, voetbaltrainer Foppe de Haan en directeur Sandra den Hamer van EYE Filmmuseum.

Gordijnen dicht

Ze zeggen de neiging van veel mensen te begrijpen om 'in een wereld van conflict, in een land vol oplopende spanningen' de gordijnen dicht te doen, de tv uit te zetten en zich terug te trekken in het vertrouwde. Maar dat is niet de juiste weg, vinden de ondertekenaars. "Als de grondvesten (onze vrijheid, onze rechtsstaat en onze verzorgingsstaat) onder vuur liggen, moeten we nu opstaan, niet pas als het te laat is en er geen weg meer terug is", luidt hun betoog.

Ze doen een beroep op de overgrote meerderheid van Nederland, die 'hecht aan fatsoen en genoeg heeft van het geschreeuw', om niet langer stil te zijn en zich aan te sluiten bij Wij zijn Nederland.

Thumbnail