Nederland

'Zonder second opinion was ik nu dood geweest'

13 februari 2017 12:13 Aangepast: 13 februari 2017 12:59
Grietje Meijer werd in augustus kankervrij verklaard

Een second opinion kan het verschil maken tussen leven en dood, maar veel mensen durven er niet naar te vragen. Uit cijfers van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat het raadzaam is om dat wel te doen. Ook Grietje deed het. "Als ik dat niet had gedaan, dan had ik dit nu niet kunnen navertellen."

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de patiënten die bij een andere arts een second opinion vraagt, van die dokter een ander behandeladvies krijgt. Ook professor Ronald de Wit, oncoloog in het Erasmus MC, wordt geregeld benaderd voor een second opinion. "Bij de patiënten die voor een second opinion bij mij komen, verander ik in ongeveer de helft van de gevallen het behandelbeleid."

Vertrouwen

Bij Grietje Meijer (48) werd in december 2015 buikvlieskanker geconstateerd. Volgens haar arts was ze ongeneeslijk ziek, maar dat kon ze niet zomaar accepteren. "Ik wilde vechten tegen deze ziekte."

In januari vorig jaar liet ze een second opinion doen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Er werd eierstokkanker gevonden. "Ik ben inmiddels geopereerd en heb zes chemokuren voor eierstokkanker gehad. Op 31 augustus ben ik kankervrij verklaard."

Dokter passeren

Veel mensen vinden het lastig om een second opinion ter sprake te brengen omdat ze hun dokter niet willen passeren. Zonde, vindt ook medisch psychologisch onderzoeker Marij Hillen. "Over het algemeen staan artsen hier gewoon voor open. Het komt wel voor dat artsen het lastig vinden, maar dat is vooral als de patiënt hun niet op de hoogte heeft gesteld. Dan lijkt het een beetje alsof de patiënt geen vertrouwen heeft in hun analyse."

Grietje durfde dus wel voor een second opinion te gaan, maar koos er ook voor om haar arts niet zelf in te lichten. Dat heeft de tweede arts gedaan. "Ik was toch bang voor de reactie van de arts. Eigenlijk geef je een soort signaal dat je hem niet vertrouwt." 

Assertief

Volgens professor De Wit is het logisch dat artsen niet altijd alles weten en is het daarom heel normaal om een second opinion met de arts te bespreken. "Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat een verwijzend ziekenhuis van alle studies in binnen- en buitenland op de hoogte is. Je moet gewoon zelf assertief zijn en vragen hoeveel ervaring jouw arts heeft met het ziektebeeld in kwestie."

Hillen is het daarmee eens. "Bespreek altijd een second opinion. Misschien kan je arts je daar gelijk in adviseren. Er zijn genoeg artsen die zeggen dat het een goed idee is." 

Voor Grietje heeft de second opinion haar leven gered. "Het is heel belangrijk dat mensen goed naar hun gevoel luisteren en recht hebben op een second opinion. Als ik dat niet had gedaan, dan had ik dit nu niet kunnen navertellen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Vragen om second opinion loont: veel patiënten krijgen ander advies

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore